Zonnepanelen + thuisbatterij: een dynamisch duo 

Zonnepanelen wekken overdag het meeste stroom op, met piekuren tussen 11u en 15u. Maar veel gezinnen zijn dan werken of gewoonweg niet thuis. Met als gevolg dat groot deel van hun opgewekte zonne-energie terug op het net wordt geïnjecteerd. Herken je jezelf hierin? Dan is een thuisbatterij misschien een interessante oplossing voor jou! We weten het; een thuisbatterij is geen goedkope investering. Maar het is wel eentje die op lange termijn het verschil kan maken en je terugverdientijd van je PV-installatie aanzienlijk vermindert. Hieronder leggen we uit waarom. 

Wat doet een thuisbatterij?

Kort gezegd: het slaat de overtollige zonne-energie van je zonnepanelen op, zodat je deze op een later moment kan verbruiken. Tijdens de piekuren van je zonnepanelen kan het zijn dat ze meer stroom produceren dan dat jij op dat moment nodig hebt. Met een thuisbatterij wordt het overschot gewoon opgeslagen zodat je nóg meer energie kan halen uit je zonnepanelen.  

Zonnepanelen sturen hun opgewekte energie naar de omvormer, die de zonne-energie omzet naar bruikbare energie, die dan op zijn beurt deze stroom doorspeelt naar je thuisbatterij. Je kan uiteraard geen thuisbatterij installeren als je geen zonnepanelen en omvormer hebt.

Je distributienetkosten dalen

Gemiddeld verbruikt een gezin maar 30% van hun zelf opgewekte zonne-energie. De rest daarvan gaat terug naar het net. Met een thuisbatterij wordt dat zelfverbruik verhoogd naar gemiddeld 70% en in de beste gevallen tot 80%! Dit wil zeggen dat je met een thuisbatterij nóg onafhankelijker wordt van het net, omdat je meer energie van je eigen zonnepanelen kan gebruiken. 

Maar ook op momenten dat je zonnepanelen even minder produceren zoals bv. ’s nachts of op bewolkte dagen, kan je met een thuisbatterij nog steeds je eigen opgeslagen zonne-energie verbruiken. Je kan enkele uren tot zelfs enkele dagen je energie opslaan in de batterij, afhankelijk van hoeveel je verbruikt. Zo word je nog minder afhankelijker van dure netstroom.

Meer flexibiliteit

Met een thuisbatterij ben je niet verplicht om de stroom van je zonnepanelen onmiddellijk te verbruiken. Je hoeft je energieverbruik niet meer aan te passen aan de momenten dat je zonnepanelen het meeste produceren. Op deze manier heb je zelf wat meer flexibiliteit en zelfbeschikking over je energie, met andere woorden: je kan je energieverbruik beter spreiden doorheen de dag, wat meer comfortabel is.

Piekmomenten vermijden

Met het nieuwe capaciteitstarief wordt vanaf 2023 netstroom tijdens piekmomenten duurder. De traditionele piekuren in energieverbruik liggen op werkdagen tussen 19u en 23u. De invoering van het capaciteitstarief zal ervoor zorgen dat, wanneer je veel apparaten tegelijk gebruikt, de energie meer zal kosten. Met een thuisbatterij ben je beschermd tegen deze duurdere energieprijzen omdat je je eigen energie verbruikt. Op deze uren gebruik je dan gewoon de energie die dan in je thuisbatterij zit, waardoor je veel minder van die dure netstroom nodig hebt.  

Wist je dat: Bij aankoop of leasing van een thuisbatterij heb je recht hebt op een premie van Fluvius. De premie zal echter stoppen op 31 maart 2023. 

Extra zekerheid

Het kan wel eens gebeuren dat in jouw straat de netstroom tijdelijk uitvalt. Maar met zonnepanelen en een thuisbatterij kan je zorgeloos je activiteiten verderzetten. In dit geval fungeert je thuisbatterij als noodgenerator voor je huishoudelijke apparaten. Je diepvries- en frigowaren zullen ook niet lijden onder die stroompannes. 

Bovendien zijn de energieprijzen het laatste jaar zeer onstabiel. Een thuisbatterij verzekert dat je zoveel mogelijk je eigen zonne-energie verbruikt, omdat de overtollige energie van je zonnepanelen niet verloren gaat op het net.  

Conclusie: een thuisbatterij is geen goedkope investering en zal niet voor iedere gezinssituatie even rendabel zijn. Weeg daarom de voor- en nadelen goed af voordat je een beslissing maakt. Echter is het nú wel het geschikte moment om hierin te investeren. Dan ben je beschermd tegen het capaciteitstarief. 

De voordelen van een thuisbatterij nog eens op een rijtje: 

  • Opslaan van overtollige energie van je eigen zonnepanelen 
  • Minder afname van netstroom en lagere distributienetkosten 
  • Bescherming tegen capaciteitstarief 
  • Meer flexibiliteit in je zelfverbruik 
  • Extra zekerheid bij stroompannes 
  • Beter beschermd tegen de stijgende energieprijzen 

Op deze pagina

Deel deze blog
Facebook
Twitter
LinkedIn