Vanaf 2029 uitsluitend elektrische wagens

In 2021 kwamen onze politici samen om klimaatgesprekken te voeren. Daar werd beslist dat we in Vlaanderen onze ecologische voetafdruk dringend en drastisch moeten verlagen. We zijn namelijk bij de slechtste leerlingen in de Europese klas.

In Vlaanderen moet de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% gedaald zijn. Werk aan de winkel dus.

Één van de meer controversiële punten op de agenda was het akkoord om brandstofwagens tegen 2035 volledig uit onze maatschappij te verwijderen. Te beginnen met een verbod op de verkoop en inschrijving van nieuwe auto’s met brandstofmotor vanaf 2029.

 

Wat is er precies beslist?

Wel, dit zijn de drie relevante punten uit het derde advies voor klimaatakkoord. (p.12)

 

  1. Het invoeren van een slimme kilometerheffing voor personenvervoer.
  2. Het uitfaseren van voertuigen op fossiele brandstoffen.
  3. Het uitwerken van een concreet actieplan voor het goederenvervoer.

Hier wordt nog voorgesteld om in 2027 al het inschrijven van brandstofwagens te verbieden, het verdelen van nieuwe onderdelen voor brandstofwagens te verbieden én het herinschrijven van tweedehands brandstofwagens te verbieden.

 

Gelukkig heeft men in de raad beslist om genadig te zijn.

 

De deadline werd verplaatst naar 2029 en het onderdeel over herinschrijving van tweedehands brandstofwagens werd weggelaten.

Wil je een nieuwe brandstof, hybride of LPG kopen? Dan heb je net een jaar of twee extra tijd gekregen.

 

Vanaf dan zijn alle nieuwe wagens en onderdelen uitsluitend bedoeld voor elektrische wagens.

 

Opmerkelijk, want volgens de Europese Unie zouden diezelfde voornemens pas tegen 2035 gerealiseerd moeten zijn. Negen jaar later dus.

 

Dit gaat trouwens voor alle vervoer, zowel personenwagens als transport.

 

Let wel, de deadline is afhankelijk van twee verschillende voorwaarden:

 

  • Elektrische wagens moeten betaalbaar genoeg zijn om massaal toegankelijk te zijn.
  • Er moet voldoende laadinfrastructuur zijn.

Zijn die voorwaarden tegen 2029 niet behaald, dan kan de Vlaamse overheid de deadline gewoon naar een latere datum verschuiven.

 

Wat betekent dit voor jou?

Het is duidelijk dat de toekomst van automobiliteit elektrisch is. Op zich is dat eigenlijk niet negatief.

Uiteindelijk is overschakelen naar elektriciteit voor je vervoer ook positief voor jou

  • Minder onderhoud nodig
  • Gaat gemiddeld 7 jaar langer mee.
  • Makkelijk thuis of op werk op te laden.
  • Je krijgt er premies voor

Dat betekent beter voor je portemonnee.

  • Haalt makkelijk 300 – 400 km/u
  • Zijn zo goed als geruisloos

Dus veel rijgemak

  • Je kunt er overal mee komen, geen zorgen meer over de LEZ.
  • Brandstofwagens hebben geen lang leven meer voor zich.

Dus het is ook wel een beetje van moeten.

Toch is de helft van de Belgen niet zo blij met deze maatregel. Verplichting blijkt belangrijkste reden dat ze in de toekomst overstappen naar elektrische wagens. Dat alvast volgens de bevraging van BNP Paribas Fortis.

De helft van de Belgen is bereid om tegen 2029 een elektrische wagen te nemen. Één op de drie zou het zelfs niet erg vinden om dat al tegen 2026 te doen. De reden lijkt te zijn dat de fiscale aftrekbaarheid voor brandstofwagens dat jaar wegvalt.

De grootste reden voor het omschakelen is de verplichting door de regering. Dus het blijft moeilijk meten of de Belg echt zín heeft om te wisselen.

Openbare laadpunten worden natuurlijk noodzakelijk om het verkeer gaande te houden. Daar is nog wel wat werk voor de boeg, want we hebben momenteel maar 4200 publieke laadpalen, terwijl we er tegen 2029 100.000 nodig hebben.

Wat zeker is, is dat voor je veel meer toegang zal hebben tot elektrische laadpunten langs de weg, en dat is positief.

Als deel van de voorwaarden voor het klimaatakkoord moeten de prijzen van elektrische wagens dringend omlaag. Volgens de autofabrikanten zou dit geen probleem moeten zijn, aangezien elektrische wagens qua productie de lucht in geschoten zijn sinds 2018.

Vanaf 2026 zouden elektrische wagens ongeveer evenveel kosten als brandstofwagens.

Verschillen zouden afhangen van de merken, grootte van batterij, grootte van de wagen, en de kosten van grondstoffen en technologie.

Niets wat niet voor alle wagens geld, dus.

De batterij wordt in ieder geval verwacht met een kwart goedkoper te zijn tegen 2025, en met de helft tegen 2030.

Dat voorspelt Michel Martens van Febiac.

Kies je er toch voor om nog op brandstof te blijven rijden, dan wordt het moeilijker om je benzinetank te blijven vullen. Alvast volgens wagenkenners Gocar.

Door een drastische verkleining in de afzetmarkt wordt verwacht dat tankstations in of na 2029 massaal zullen sluiten. Een ombouwing naar elektrische laadpunten zou te kostelijk zijn zonder aanzienlijke subsidies belastinggeld.

We zijn gewend om overal op redelijk korte afstand te kunnen tanken. Over een klein decennium zal dat dus niet meer waar zijn.

Overstappen naar een elektrische wagen lijkt dus onvermijdelijk.

Voor veel mensen lijkt dat een groot probleem.

Het aankopen van een elektrische wagen zal tegen 2025 misschien geen grote last meer zijn vergeleken met de gemiddelde brandstofwagen, maar wat met alle bijkomende kosten?

Een laadpaal thuis

Want afhankelijk zijn van openbare laadpalen komt je enorm duur uit, terwijl enkel op het werk opladen je bewegingsvrijheid beperkt.

Een PV-installatie op je dak

Want als je met energie van het net je wagen gaat opladen, dan kun je je energiefactuur al bijna gaan verdubbelen.

De kostenlast lijkt voor veel mensen een onoverkomelijk probleem.

 

Hoe Kan H&S je daarbij helpen?

Door dat schijnbaar onoverkomelijk probleem opeens heel wat minder intimiderend te maken.

Met ons concept delen we de kosten van de hele wissel op in haalbare stukjes.

 

Want …

 

De elektrische wagen en de laadpaal horen nu eenmaal samen. Voor een optimaal resultaat zijn zonnepanelen ook niet weg te laten.

De combinatie elektrische wagen, een laadpaal, en PV-installatie betekent dat u rijdt op energie die u zelf opgewekt heeft. Betaal nooit meer aan de energieleveranciers.

U houdt helemaal zelf uw wagen op de baan.

 

Dus…

 

Je hoeft je geen zorgen te maken over de extra belastingen.

Geen zorgen over het op de baan brengen van je wagen.

Geen zorgen over stijgende energieprijzen.

Geen zorgen over verdwijnende tankstations.

Geen zorgen over de centjes op je bankrekening.

 

Wanneer de overheid je elektrisch vervoer verplicht, zorgt H&S voor toegankelijkheid en democratische opties.

 

Hebt u nog vragen?

Het is gemakkelijk en gratis!

    Nog bekeken

    01/09/2022

    Is één van de volgende van toepassing voor jou? Ik heb zonnepanelen. Ik wil zonnepanelen laten leggen. Ik heb geen terugdraaiende teller meer. Dan heb je waarschijnlijk al wel eens een Google search gedaan naar thuisbatterijen...  Sinds het afschaffen van de terugdraaiende teller zijn thuisbatterijen enorm populair geworden.  Nuttige spulletjes: Je zonnepanelen wekken energie op, …

    29/08/2022

    In Vlaanderen krijgt onze energiefactuur vanaf 1 januari 2023 een make-over.De VREG heeft een nieuw capaciteitstarief ontworpen, specifiek voor iedereen met een digitale meter. Onze energiefactuur zal er dus niet alleen qua vorm anders uitzien, maar de cijfertjes zullen ook wel wat verschillen.Wat houdt het capaciteitstarief nu eigenlijk in?Gaan de prijzen van onze energie alweer …

    24/08/2022

    "Zou ik nu wel een thuisbatterij nemen bij mijn zonnepanelen?" Dat is een vraag die we vaak krijgen van geïnteresseerden.  Begrijpelijk! Je schaft dan ook zonnepanelen aan om je energiefactuur te drukken, niet om zomaar meer te gaan betalen. Volgens producenten en leveranciers zijn thuisbatterijen tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van je zonne-installatie. Bij H&S Powersolutions zijn we daar …

    25/07/2022

    Is dit je al eens overkomen? Je gaat om raad over zonnepanelen en je krijgt een lange uitleg over een reeks merken (bijna allemaal met "solar" in de naam). Vooral verkopers zijn hier een held in. En dan knik je alsof je exact weet waar het over gaat.  Maar hoeveel van die namen ken je …

    13/07/2022

    Is dit je al eens overkomen:Je gaat om raad over zonnepanelen en je krijgt een lange uitleg over een reeks merken (bijna allemaal met "solar" in de naam). Vooral verkopers zijn hier een held in. En dan knik je alsof je exact weet waar het over gaat.Maar hoeveel van die namen ken je eigenlijk echt?Wat …

    08/07/2022

    Zonnepanelen zijn momenteel net als je populairste klasgenoot in het middelbaar; Ze zien er goed uit Er wordt constant over gesproken En iedereen wil er mee naar huis. Maar wat weten we nu eigenlijk over de inhoud van zonnepanelen? Hoe weten we of ze vanbinnen nu net zo mooi zijn als vanbuiten? Wel, tegenwoordig begint elk onderzoek met een Google …