Capaciteitstarief: zo vermijd je hoge verbruikspieken 

Het capaciteitstarief is, na 6 maanden uitstel, toch ingevoerd. Het capaciteitstarief heeft impact op het deel ‘nettarieven’ op je energiefactuur, wat goed is voor zo’n 13% van je totale energiefactuur. Dit nettarief wordt nu berekend op je hoogste piek gedurende een kwartier (15 min.). Hoe hoger je hoogste kwartierpiek is, hoe meer je betaalt op je nettarief. Het wordt dus belangrijker om je energieverbruik te verspreiden. Dat betekent dat je niet te veel apparaten tegelijkertijd kan verbruiken, want dan stijgt je maandpiek sterk, wat resulteert in een nóg duurdere energiefactuur. In dit artikel willen wij je helpen om je elektriciteitsverbruik meer te verspreiden.

Sinds de invoering van het capaciteitstarief wordt er dus met een vergrootglas gekeken naar onze verbruikspieken. Deze pieken kunnen enkel nauwkeurig opgevolgd worden bij gezinnen met een digitale meter, want een digitale meter neemt automatische de meterstanden op. Een klassieke meter kan dit niet. Gezinnen met een klassieke meter worden gehouden op een vaste piek van 2,5 kW. Ook al is je piekverbruik lager dan 2,5 kW, wordt je maandpiek toch hierop berekend. Dat is wel nog lager dan het gemiddelde, want de gemiddelde maandpiek van een Vlaams gezin is 3,99 kW volgens Fluvius. 

Wist je dat: Het capaciteitstarief is niet van toepassing op gezinnen met sociaal tarief. 

Identificeer grote energieverslinders

Ten eerste is het belangrijk om te weten welke huishoudelijke apparaten thuis het meeste energie verbruiken. Hieronder hebben we de meest energieverslindende apparaten even opgesomd.  

  • Elektrische kookplaat 
  • Laadstation 
  • Wasmachine 
  • Droogkast 
  • Airconditioning 
  • Vaatwasser 

Deze huishoudelijke apparaten zijn de grootste verbruikers in je huis. Probeer deze apparaten dus niet tegelijk te gebruiken, want dan gaat je maandpiek omhoog. Als je wasmachine draait en tegelijkertijd de TV opstaat, zal dat uiteraard niet resulteren in een hoge piek. Maar indien je 2 of meer van deze toestellen tegelijk gebruikt, dan kan je wel hogere pieken veroorzaken. 

Tip: Probeer deze apparaten af te stemmen op de uren dat je zonnepanelen het meeste energie produceren. Dit is doorgaans tussen 11u en 15u.

Ga na wat je huidige piekmomenten zijn

Had je in 2022 al een digitale meter? Dan kan je op de website van Fluvius al zien hoe hoog je piekmomenten waren en op welke tijdstippen deze waren. Je kan inloggen op Mijn Fluvius en daarop zie je alle gegevens van je digitale meter i.v.m. je energieverbruik. Zo zie je al waar jouw piekmomenten lagen in 2022, zodat je weet op welke momenten je best bewuster kan omgaan met energie. Op deze manier ontdek je ook welke van je toestellen je piekverbruik doen stijgen. 

Je kan aanmelden op Mijn Fluvius met je eID of itsme. Het enige wat je moet doen is je EAN-code van je elektriciteitsaansluiting doorgeven aan Fluvius. Dit is een eenmalige aanvraag die je toegang geeft tot je verbruikshistoriek. 

Tip: Probeer tijdens je piekmomenten niet op elektriciteit te verwarmen (met bv. je airco) wanneer er nog huishoudapparaten aanstaan.

Kies voor groene energielabels

Ook de energiezuinigheid van je toestellen wordt met het capaciteitstarief belangrijker. We kennen allemaal al wel het principe: een A-label is veel energiezuiniger dan een D-label. Indien je een nieuw wasmachine nodig hebt of een nieuwe droogkast, kies je best voor één met een groen label. Dit bepaalt hoe energie-efficiënt het toestel is. Dit kan zeker het verschil maken op piekmomenten, zodat jij minder hoeft te betalen op het einde van de maand. 

Wist je dat: Een algemene misconceptie rond het capaciteitstarief is dat je ’s avonds meer betaalt omdat ieder gezin dan elektriciteit verbruikt. Dit is niet waar. Het capaciteitstarief wordt alleen berekend op jouw eigen verbruikspieken. Het maakt helemaal niks uit als jouw piekmoment in de ochtend of in de avond ligt. Je betaalt evenveel.

De meest impactvolle oplossing: installeer een thuisbatterij

We weten het, een thuisbatterij is geen goedkope oplossing. Maar het is wel de meest impactvolle tegen hoge verbruikspieken. En het capaciteitstarief. Dat komt omdat de maandpiek enkel berekend wordt op hoeveel energie je van het elektriciteitsnet afneemt. Als je ‘s avonds kookt, de was doet, je auto oplaadt, gebruik je eerst de energie die nog in je thuisbatterij zit, voordat je elektriciteit van het net gaat afnemen. Omdat je minder stroom van het net afhaalt, gaan je piekmomenten ook zeer beperkt blijven. 

Je kan dus hoge verbruikspieken afvlakken met volgende tips: 

  • Identificeer grootverbruikers en gebruik deze apparaten niet tegelijkertijd. 
  • Krijg inzicht in je huidige piekmomenten, zodat je weet op welke momenten jij het meeste energie verbruikt en welke apparaten voor deze verbruikspieken zorgen. 
  • Kies voor apparaten met een groen A-label. Deze werken veel efficiënter, waardoor je minder stroom nodig hebt. 
  • Een thuisbatterij is het ideale wapen tegen hoge verbruikspieken. 

Op deze pagina

Deel deze blog
Facebook
Twitter
LinkedIn