Energie en geld besparen

Hoeveel kan ik besparen?! Het gemiddelde huishouden, in België tussen de 2 en de 3 personen, verbruikt ongeveer 3000 kWh/ jaar. Dit kost je tussen 110 - 130 euro per maand. Wat betekent dit dan? Wel, dat je elk jaar twee weken tot een maand werkt puur om je energie factuur af te betalen. Werk …

Hoeveel kan ik besparen?!

 

Het gemiddelde huishouden, in België tussen de 2 en de 3 personen, verbruikt ongeveer 3000 kWh/ jaar. Dit kost je tussen 110 – 130 euro per maand.

Wat betekent dit dan?

Wel, dat je elk jaar twee weken tot een maand werkt puur om je energie factuur af te betalen. Werk liever voor jezelf. Door enkele besparingen verminder je je energiefactuur al aanzienlijk en kan je meer zeggen: vandaag heb ik alleen voor mezelf gewerkt.

 
HuishoudenEnkelvoudige meterDagNacht
1 persoon1200 kWh500700
2 personen2350 kWh10501300
Gezin (3-4 personen)3500 kWh16001900
Gezin (4-5 personen)7500 kWh36003900
 

Sommige tips kun je vandaag al thuis toepassen zonder enige investering en met kleine moeite, want alle beetjes helpen. Andere tips kunnen je honderden euro’s besparen op je rekening (of ze zelfs volledig van de kaart vegen!).

 

1. Zet uw apparaat af!

Het is zo’n simpele tip dat het bijna komisch is, maar het werkt. Veel apparaten in het huishouden staan aan terwijl ze niet gebruikt worden. Wat tegenwoordig ook veel voorkomt, is dat nieuwere apparaten steeds stand-by staan in plaats van volledig uitgezet worden. Zo sluipen de kWh’s je woning in (daarom de naam voor dit soort probleem: sluipkosten.)

Voorbeelden van apparaten die je gewoon kunt uitzetten zijn:

 •  tv,
 • computer,
 • stereo,
 • koffiezet,
 • opladers …

Én je lampen. Vaak laten we de lichten branden wanneer het niet echt nodig is. Er is genoeg zonlicht, we zijn even uit de kamer (ik kom meteen weer terug, ik laat het gewoon branden), er staan meerdere lampen aan terwijl één genoeg zou zijn …

 
H&S Powersolutions

Je kunt echter niet alles uitzetten, maar nog wel min-maxen. Zo kun je bijvoorbeeld je koelkast op 5 graden laten en je vriezer op -18 graden. Zo verbruik je het absolute minimum terwijl ze blijven werken.

Volgens Energiesparen bestaat ongeveer 10% tot 25% van onze jaarlijkse energiekost uit sluipkosten. Daar raak je natuurlijk niet helemaal af. Dat verwacht ook niemand. Maar met een energiefactuur van € 1300 zou je al snel € 100 kunnen besparen (of meer, als je er écht werk van maakt).

Wees dus zeker niet bang om de stekker uit te trekken! Breng je sluipslurpers in kaart en beslis voor jezelf welke efficiënter ingesteld moeten worden en welke uitgezet mogen worden wanneer ze niet gebruikt worden. Gebruik de aan af knop op je verdeelstekker. Dat bespaart je moeite.

2. Ik zie hier geen gaten in...

Heeft u gaten, spleten, of kieren in je woning? Nee?… Zeker?

Het is iets waar we niet aan denken tot het echt een probleem wordt. We voelen koude lucht en merken dat het ergens in de slaapkamer tocht, of er komt vocht binnen. Maar dan heeft er zich al een groot probleem ontwikkeld. Zijn er bepaalde plaatsen in je woning waar de temperatuur niet is zoals je het wenst? Het komt vaker voor dan je denkt, dus controleer zeker je ramen, deuren, en muren.

Een tijdelijke oplossing is bijvoorbeeld een tochtstrip. Die zijn redelijk goedkoop te vinden in de meeste bouwmarktketens. Met een infraroodcamera zijn de moeilijkheden makkelijk te vinden, dan kan je ze op een uur allemaal dichten. Zo blijft het gat een tijd lang bedekt.

Een andere oplossing is om je ramen, deuren, en kozijnen te vervangen. Niet even goedkoop als een tochtstrip, maar wel kwalitatief, volledig en permanent. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken om een fatsoenlijke selectie ramen en deuren te vinden.

 

3. Isolatie is een pantser voor je woning

Nu je zeker bent dat je geen energie verliest omdat je huis muren heeft als een zeef kunnen we aan echte isolatie gaan denken.

Zonder of met slechte isolatie heb je geen blijvende controle over de temperatuur in je woning. Je bevriest in december en kookt in juli. Als je in die maanden verwarmt of verkoelt met de airco dan gaat al die energie letterlijk de lucht in.

Die energie ontsnapt namelijk langs de ramen, deuren, en het dak van je woning. Ook niet-geïsoleerde muren doen je geen plezier. Isoleren is essentieel. De woning houdt de warmte vast, je moet minder stoken en dus minder betalen.

Hoe dikker de isolatielaag, hoe groter de besparing!

Het allerbelangrijkste deel van je woning om te isoleren is je dak. Een niet geïsoleerd dak verliest tot 30% van de warmte in je huis. Nu moeten we in Vlaanderen sinds 2020 allemaal een geïsoleerd dak hebben, dus de kans dat je het nog helemaal van nul moet gaan aanleggen is klein. Ga wel na of je isolatie volledig is én in goede staat. Ook een klein gat in de isolatie zorgt al meteen voor warmteverlies. Laat je dak helemaal in orde brengen voordat het voor problemen zorgt bij je thuis.

Daarna begin je aan het isoleren van de buitenmuren. Hiermee zorg je ervoor dat de warmte niet naar buiten ontsnapt en zo hou je de controle over de binnentemperatuur.

Tussen de buiten en binnenmuur heb je de spouw. Als je hier isoleert, ga je besparen op je gasverbruik met 25% tot 40%. Hier isoleren helpt eveneens met het dichten van eventuele, overblijvende gaten of spleten. Ook bij vloerisolatie gaat je energieverbruik sterk naar beneden. Vindt de isolatie en renovatie om je energie factuur onder controle te krijgen.

 

4. Wassen en drogen

In mijnen tijd…

Om te beginnen doe ik je er even aan denken dat was- en droogmachines standaard op stand-by staan. Vergeet ze niet effectief uit te zetten als je ze niet nodig hebt!

De wasmachine verbruikt het meeste energie door het water op te warmen. Het gemiddeld jaarverbruik van een A+ (of nog hogere energiescore) wasmachine is 100 kWh, gerekend voor vier wasbeurten per week. Stel dat je voor die 100 kWh € 1 betaald (wat een mooie wereld zou dat zijn) wanneer je telkens aan 60 graden wast. Als je wast op 40 graden dan is dat meteen al de helft goedkoper. Dat wordt dus € 0,50 voor vier wasbeurten per week, per jaar. Op 30 graden wordt het nogmaals de helft goedkoper, dus € 0,25 voor je wekelijkse wasjes.

 
H&S Powersolutions

Je temperatuur dus aanpassen? Mijn gedacht! Hou wel in gedachten dat op lagere temperatuur wassen betekent dat je langer moet draaien. Denk er ook aan dat modellen met een hogere energiescore meer kosten om aan te kopen, maar je daarna met minder kosten opzadelen én voorspelbaarder blijven.

Over dingen laten draaien gesproken; een droogmachine is mogelijk het grootste energiemonster in uw woning. Zelfs de nieuwere modellen verbruiken soms al een euro per droogbeurt. Laat uw natte was dus zoveel mogelijk drogen op een droogrek of aan de waslijn. De zon werkt al millennia voor ons zonder een energiefactuur aan te rekenen en hij blijft een betrouwbare vriend. Nu, we begrijpen wel dat een droogmachine geen overbodige luxe is. Hier in Vlaanderen schijnt de zon niet heel het jaar door en dan duurt het lang voor de was droog is. Regen is hier ook niet zeldzaam. Maar je kunt ze altijd nog binnenshuis opstellen en daar je was laten drogen.

Zelfs als je dit maar de helft van de tijd doet kan je al snel € 80 besparen.

Ten slotte nog een gouden regel: Ga voor vol.

Je was doen met een halfvolle machine is eigenlijk zoals je benzinetank halfvol doen. Je spendeert veel geld en je staat er veel te snel weer terug. Wacht liever even tot je je machine kan vullen.

 

5. Verwarm jezelf, niet je huis

Staat de verwarming aan als je ze niet nodig hebt?

Als we kijken naar wat de gemiddelde eigenaar doet, dan zou ik gokken op de kans dat ze gewoon blijft aanstaan. Maar waarom doen we dat? Sinterklaas komt alleen maar langs in december. Of moeten we het gezellig maken voor een eventuele inbreker thuis?

Nee, het is simpelweg zo dat de verwarming een van de grootste energie verspillers is.

Tegenwoordig hebben veel woningen een slimme thermostaat. Dat betekent dat je op een genuanceerde manier de temperatuur bij je thuis kan regelen.

Stel je voor:

Je staat op om 6 uur? Waarschijnlijk is je woning al lekker verwarmd, want wie wil nu in de kou van putje winter opstaan en zich klaarmaken voor een lange dag werken.

Vertrekken naar het werk om 7.30 uur? Misschien zet je de verwarming zachter of zelfs helemaal af. Spijtig genoeg denken de meesten van ons daar niet aan en blijft de verwarming draaien terwijl we de hele dag niet thuis zijn om van die warmte te genieten.

Dit simpele scenario schetst op een oppervlakkige manier wel de grootste factor van energieverspilling wanneer het op de verwarming aankomt. Het is ook het grootste doelwit van een slimme thermostaat!

Om te beginnen breng je je verbruik in kaart. Dat is makkelijk uit te werken en te verfijnen met een slimme thermostaat omdat die je ook helpt je verbruik op te volgen. Per uur, per dag, per maand enz. wordt je verbruik berekent en opgeslagen zodat je dat op eender welk moment een wijze analyse kan maken in verband met je energieverbruik en comfort.

Heb je je verbruik bekeken dan is het tijd om de temperaturen in te stellen. Voor je om zes uur uit bed komt laat je de verwarming al een halfuurtje zijn werk doen. Je vertrekt naar je werk en komt ‘s avonds pas terug? Tussen die tijdstippen weet je verwarming dat ze je geld niet moet uitgeven.

Nog iets nuttigs is dat je een plan kan instellen voor aparte kamers op de gepaste tijdstippen. Nood aan een warme slaapkamer, maar hoeft de rest van het huis niet verwarmd te worden? Het bekende nadeel van een enkele thermostaat in de woonkamer is dat het niet overal in huis lekker warm wordt of blijft.

Elke kamer met een eigen thermostaat heeft een apart ingestelde temperatuur. Je verbruikt alleen energie waar je bent en bespaart energie op de plekken in je woning waar je juist niet bent. Er bestaan ook slimme thermostaten voor individuele radiatoren, waarmee elke radiator een slimme thermostaat wordt. De temperatuur kan per radiator ingesteld worden, of via een slimme thermostaat die alle individuele thermostaten in kamers of op radiatoren aanstuurt.

Een slimme thermostaat bespaard dus door je verwarming zo te regelen dat er alleen maar op de plaatsen en momenten verwarmd wordt die je echt wilt. Hiermee stroomlijn je het verbruik en kan je gemiddeld € 50 per jaar besparen, afhankelijk van je verbruik.

Simpele oplossing toch?

 
H&S Powersolutions

6. Een app voor alles: Geofencing

Maar het kan nóg makkelijker. Met Geofencing herkent je slimme thermostaat automatisch wanneer je thuis bent of niet. Geofencing is wanneer je met een applicatie op je mobiele telefoon een onzichtbare grens instelt rondom je woning. Het systeem detecteert wanneer je verder weg bent dan 500 meter en de verwarming stopzet. Wanneer je 500 meter of dichter in de buurt van je woning komt, gaat ze weer aan de slag op de instellingen die je gezet hebt.

In combinatie met een slimme thermostaat kun je met de Geofencing app er zeker van zijn dat de verwarming nooit meer nodeloos je huis verwarmt en je bankrekening uitholt.

 

7. Automatisch met Domotica

Lijkt zo’n slimme thermometer je een goed idee? Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan. Waarom geen slim systeem voor je hele huis?

Met een domotica systeem controleer je je energieverbruik voor je hele woning. Niet alleen de verwarming, maar ook:

 • verlichting
 • zonwering
 • veiligheid
 • ingangen
 • elektrische apparatuur

Net als bij een slimme thermometer kun je zelf bepalen welke apparaten energie mogen verbruiken, waar in je woning dat nodig is, wanneer en hoeveel.

Domotica is een vrij recente ontwikkeling en biedt ook het voordeel dat je zware energieverslinders pas laat werken op tijdstippen wanneer het financieel voordelig is. Een droogmachine doet bijvoorbeeld zijn ding tijdens de daluren ipv de piekuren (tenzij je zelf manueel de droogmachine gebruikt). Op die manier bespaar je op langere termijn heel veel geld (en verhoogt je woning in waarde).

8. Van kaarsen naar gloeilampen, naar ledlampen ...

Zoals eerder gezegd, de zuinigste lamp is diegene die niet onnodig brand.

Maar we zijn nu eenmaal moderne mensen, we leven in een moderne omgeving en dat betekent veel lampen.

Efficiënt verlichten doen we door onze gloeilampen te vervangen door ledlampen. Een Led-lamp verbruikt wel 90 % minder dan een gloeilamp en 75 – 85% vergeleken met een halogeenlamp.

Een Led-lamp is dus wel duurder wanneer je ze eerst aankoopt, maar verdient zich na een korte tijd al volledig terug. (zoals velen van de middelen die ik je in dit artikel aanbied).

Simpel genoeg veranderen; je gaat naar de winkel, koopt een paar lampen met Led op de verpakking, je draait de oudere lampen uit en steekt de nieuwe erin. Klaar.

Kun je doen. Maar als je de moeite doet om jezelf een mooi aantal euro’s te besparen kun je het beter meteen goed doen, toch? Op de website van HIER krijg je gedetailleerde info over hoe je overstapt naar Led-lampen.

Let op de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende ledlampen. Hier zijn drie tips om LED van goede en slechte kwaliteit van elkaar te onderscheiden:

 1. Om beter te kunnen concurreren op de marktplaats produceert men vaak grote hoeveelheden op korte termijn. In zo’n geval wordt er minder tijd en aandacht besteed aan de kwaliteit van het afgewerkte product. Één manier om dit op te merken bij Led-lampen is door naar de verf of coating te kijken. Is die niet goed aangebracht, dan kun je ervan uitgaan dat de binnenkant niet optimaal is. Als de producent weinig zorg toont voor wat de klant kan zien, hoeveel zouden ze dan geven om wat je niet kan zien?
 2. Een Led-lamp heeft nu eenmaal meer interne materialen nodig, waaronder een chip. Weegt een Led-lamp minder dan anderen? Dan is het mogelijk dat er door de fabrikant is bespaard op de inhoud. Een kleinere Led chip biedt minder licht en gaan veel minder lang mee (ongeacht wat er op de verpakking staat).
 3. Een ander belangrijk ingrediënt van Led-lampen is fosfor. Soms wordt lage kwaliteit fosfor gebruikt om goedkoper te produceren. Zie je verlichting met verschillende soorten wit dat is dit bewijs van lage kwaliteit. Check de CRI waarde op de verpakking. Een lage CRI waarde? Waarschijnlijk geen goede investering dan.

Besluit je te investeren in led lampen? Je kan rekenen op een besparing tussen € 2 – € 8 per lamp per jaar, afhankelijk van het soort lamp die je vervangt. Op Milieucentraal bereken je hoeveel je zou besparen met Led-lampen.

9. Of vervang je factuur volledig door zonnepanelen

Je hebt het al gemerkt: besparen op je energierekening is leren over veel trucjes en puzzelen met verschillende manieren. Voor velen is het ook een grote verandering in de levensstijl. En dat doen we allemaal om enkele honderden euro’s per jaar te besparen. Sommige maatregelen die ik je heb aangegeven zijn gratis en kun je thuis meteen gaan doen. Anderen vereisen een investering.

Maar waarom zou je genoegen nemen met kleine besparingen?

Waarom zou je je spaargeld opmaken in de hoop om in de toekomst minder geld uit te geven?

Is de keuze voor vooruitdenkende mensen tussen kleine investering / klein rendement en grote investering / (relatief) groot rendement? Kan het niet beter?

Zonnepanelen zetten zonnestralen om in stroom. Installeer een PV-installatie bij je thuis en je produceert je eigen stroom. Dat betekent dat je nooit meer energie hoeft te huren van de verdelers. Je hoeft dus ook nooit meer geld uit te geven aan die energiefactuur.

Want zonne-energie gebruik je voor alles thuis:

Gebruik je vooral elektriciteit wanneer er geen zon is (en er dus niet genoeg stroom wordt opgewekt)? Met een thuisbatterij wordt de overtollige energie doorheen de dag opgeslagen zodat je ze kan gebruiken wanneer je zonnepanelen inderdaad niet zoveel werk hebben.

Maar ja, zonnepanelen zijn ongetwijfeld de grootste investering op deze lijst! Toch?

Hangt ervan af waar u ze koopt natuurlijk…

Bij H&S Powersolutions is er uitzonderlijk een formule waarmee adviseurs uw energierekening onder de loep nemen en uw energiewensen voor de toekomst bespreken.

De kosten die je normaal betaald op de energiefactuur worden omgezet naar een afbetalingsplan voor uw zonne-installatie. Als dat eenmaal voorbij is, zijn er alleen nog de energietaxen over, voor de rest van je leven. Je wordt energie onafhankelijk.

Volgens klimaatexpert.nl zijn en blijven zonnepanelen een slimme zet.

Want ze zorgen ervoor dat je energierekening van de tafel geveegd wordt.

10. Wensen voor de waterrekening

Laat je het water in je douche wel eens opwarmen voor je onder de sproeier stapt? Dat verspilt veel energie (om van waterverspilling maar te zwijgen), want de meeste energie wordt gebruikt om het water te verwarmen en in mindere mate om het warm te houden.

Een eerste stap om te besparen is een waterbesparende douchekop. Daarmee bespaar je meteen 40% meer water en dus deels de energie die je nodig hebt om ze te verwarmen. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 41600 liter water en 208 M³ gas per jaar verbruiken onder de douche. Dit kost ons dan € 180 per jaar. Op jaarbasis kun je met een watersparende douchekop (en een gezonde dosis zuinigheid) al snel € 30 euro per jaar besparen.

We hadden het net toch over een zonne-installatie? Wel, als je bij die zonnepanelen een elektrische boiler neemt dan hoef je nooit meer te wachten tot je water opwarmt. Je water is meteen warm en wordt dus zelden of niet verspild, en dit voor alle tappunten in je huis tegelijk. Ze hebben trouwens ook weinig onderhoud nodig, dus je betaald daar ook weer veel minder aan.

Soms wordt een elektrische boiler bekritiseerd omdat ze relatief veel energie verbruikt vergeleken met zonneboilers of gasboilers. Daarom is zo’n boiler op zijn best wanneer die gecombineerd wordt met een PV-installatie. Op die manier is de energie gratis.

Heb je echt geen zin in een zonne-installatie? Een zonneboiler is ongeveer hetzelfde concept als een zonnepaneel met boiler, maar dan veel compacter en goedkoper.

 

Ga Ervoor!

Het is best schrikken wanneer je te weten komt hoe hoog de tijd en kosten van je energieverbruik wel zijn. Hopelijk hebben we je al wat nuttige ideeën gegeven om daar wat aan te doen.

Maar niet vergeten: de markt blijft evolueren. Er komen steeds nieuwe concepten en producten bij. Het beste advies is dus om regelmatig nog eens een Google-zoektocht te beginnen om up-to-date te blijven (en uw centjes in uw portemonnee te houden).

 

Sign up for free class

It’s easy and free!

Related Posts

01/09/2022

Is één van de volgende van toepassing voor jou? Ik heb zonnepanelen. Ik wil zonnepanelen laten leggen. Ik heb geen terugdraaiende teller meer. Dan heb je waarschijnlijk al wel eens een Google search gedaan naar thuisbatterijen...  Sinds het afschaffen van de terugdraaiende teller zijn thuisbatterijen enorm populair geworden.  Nuttige spulletjes: Je zonnepanelen wekken energie op, …

29/08/2022

In Vlaanderen krijgt onze energiefactuur vanaf 1 januari 2023 een make-over.De VREG heeft een nieuw capaciteitstarief ontworpen, specifiek voor iedereen met een digitale meter. Onze energiefactuur zal er dus niet alleen qua vorm anders uitzien, maar de cijfertjes zullen ook wel wat verschillen.Wat houdt het capaciteitstarief nu eigenlijk in?Gaan de prijzen van onze energie alweer …

24/08/2022

"Zou ik nu wel een thuisbatterij nemen bij mijn zonnepanelen?" Dat is een vraag die we vaak krijgen van geïnteresseerden.  Begrijpelijk! Je schaft dan ook zonnepanelen aan om je energiefactuur te drukken, niet om zomaar meer te gaan betalen. Volgens producenten en leveranciers zijn thuisbatterijen tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van je zonne-installatie. Bij H&S Powersolutions zijn we daar …

25/07/2022

Is dit je al eens overkomen? Je gaat om raad over zonnepanelen en je krijgt een lange uitleg over een reeks merken (bijna allemaal met "solar" in de naam). Vooral verkopers zijn hier een held in. En dan knik je alsof je exact weet waar het over gaat.  Maar hoeveel van die namen ken je …

13/07/2022

Is dit je al eens overkomen:Je gaat om raad over zonnepanelen en je krijgt een lange uitleg over een reeks merken (bijna allemaal met "solar" in de naam). Vooral verkopers zijn hier een held in. En dan knik je alsof je exact weet waar het over gaat.Maar hoeveel van die namen ken je eigenlijk echt?Wat …

08/07/2022

Zonnepanelen zijn momenteel net als je populairste klasgenoot in het middelbaar; Ze zien er goed uit Er wordt constant over gesproken En iedereen wil er mee naar huis. Maar wat weten we nu eigenlijk over de inhoud van zonnepanelen? Hoe weten we of ze vanbinnen nu net zo mooi zijn als vanbuiten? Wel, tegenwoordig begint elk onderzoek met een Google …