Een nieuw Capaciteitstarief?

In Vlaanderen krijgt onze energiefactuur vanaf 1 januari 2023 een make-over.

De VREG heeft een nieuw capaciteitstarief ontworpen, specifiek voor iedereen met een digitale meter. Onze energiefactuur zal er dus niet alleen qua vorm anders uitzien, maar de cijfertjes zullen ook wel wat verschillen.

 • Wat houdt het capaciteitstarief nu eigenlijk in?
 • Gaan de prijzen van onze energie alweer omhoog?
 • Hoe moeten we hiermee omgaan?

Om een antwoord te krijgen lees je best verder, want als je ongeïnformeerd de toekomst in gaat kan dat je wel eens een hoop centjes kosten…

 

Wat is het capaciteitstarief?

De invoering van het capaciteitstarief is geen extra tarief. Het is eerder een nieuwe manier om de netkosten te berekenen.

Die nieuwe manier komt er omdat

 • Onze bevolking groeit
 • Onze woningen minder mogen verbruiken
 • Onze wegen steeds meer voor elektrisch bedoeld zijn

Vooral omdat we in Vlaanderen tegen 2029 uitsluitend nog elektrische wagens mogen inschrijven op onze baan. Dat gaat heel wat veranderingen in onze infrastructuur meebrengen.

 • Aangepaste wegen en snelwegen,
 • Voldoende openbare laadpalen,
 • Vervangen van tankstations en vooral…
 • Het voorzien van genoeg energie voor het hele land.

Als er geen maatregelen worden genomen zou het net overbelast raken.
Om dat te voorkomen lagen twee opties voor de hand:

Ofwel vergroot de overheid de energie infrastructuur in België, ofwel incentiviseren ze nieuwe gewoonten bij de burger.

Bij de eerste optie worden kostelijke bouwwerken uitgevoerd waarvan de kost doorgegeven zou worden aan de afnemer. De nettarieven, die we momenteel ook betalen om de infrastructuur de vergoeden, zouden dan zo hoog stijgen dat ze op hun eigen ruimteavontuur gaan.

De VREG kwam dus met de tweede optie.

Vanaf 1 januari 2023 wordt ons eigenlijk elektriciteitsverbruik minder belangrijk dan de hoeveelheid we op een bepaald moment verbruiken. Het piekverbruik.

Nog maar 20% van de factuur bestaat dan nog maar uit ons totaalverbruik. De resterende 80% wordt berekend aan de hand van verbruikspieken en de bijhorende taksen en kosten daarop.

Elke vijftien minuten wordt je elektriciteitsverbruik doorgegeven. Je capaciteitstarief wordt berekend als het gemiddelde van de twaalf hoogste kwartiertjes elk jaar.

Als je bijvoorbeeld alle tv’s en computers aanzet, de was, de droog, en de afwas tegelijkertijd doet, terwijl je je elektrische wagen aan het opladen bent…

Dan ga je een hoge piek hebben.

Allemaal dingen die we nodig hebben, natuurlijk. Maar het nieuwe beleid is duidelijk: zoveel mogelijk ons verbruik spreiden.

Onderaan zie je de geprojecteerde indeling van je energiefactuur in 2023.

 
H&S Powersolutions
Bron: VREG 
 

Maar wacht eens…

Nu ben ik je al de hele tijd aan het vertellen dat het capaciteitstarief pas op 1 januari 2023 van kracht gaat. Maar op de afbeelding bovenaan staat er toch duidelijk een projectie voor 2022?

Dat klopt. Komt omdat diezelfde plannen al een paar keer uitgesteld zijn.

Oorspronkelijk zou het nieuwe tarief van start gaan op 1 januari 2022. Het eerste uitstel ging eerder tot 1 juli 2022. Het tweede uitstel heeft er voor gezorgd dat de regeling pas in januari 2023 van kracht komt. Fluvius kon tot nu toe nog geen implementatie in onze marktsystemen garanderen, en vroeg daarom om uitstel. In die vraag was het bedrijf gesteund door FEBEG en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

De Vlaming bleek ook niet zo blij met het nieuws over een nieuw tarief.

De verandering kan overkomen als een nieuwe belasting voor mensen die de mogelijkheid niet hebben om te renoveren of groene stroom aan te schaffen, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Anderen hebben het een straf genoemd, voor huishoudens die niet omgaan met hun energieverbruik zoals de overheid het wil.

Het is niet de eerste keer dat men kritiek geeft op het VREG. Enkele jaren geleden zorgde het VREG al voor het afschaffen van de terugdraaiende teller.

Men probeert mensen wel aan te moedigen zich aan te passen door te wijzen naar mogelijke vermindering in de factuur wanneer het verbruik gespreid wordt.

Eens kijken hoe ze dat aanpakken!

 

Wat verandert er en wat kan je doen?

Om even te herhalen:

De kosten worden dus anders berekend.

Je totaalverbruik telt nog maar voor 20% van de rekening, terwijl er nu meer aandacht besteed wordt aan je piekverbruik.

Elke vijftien minuten wordt een piekmoment geregistreerd door je digitale meter en doorgestuurd naar het net. Het gemiddelde van de twaalf hoogste piekmomenten, één voor elke maand, wordt dan als gebruikt om je jaarfactuur te berekenen.

Leuk is misschien dat er een einde komt aan het dag- en nachttarief. De distributietarieven hangen dus niet meer af van het tijdstip waarop je verbruikt. In ieder geval al een kopzorg minder.

Heb je nog geen digitale meter? Je hebt vastgehouden aan je analoge meter? Wel, die registreert natuurlijk geen pieken. Spijtig genoeg wil dat niet zeggen dat we er zonder kosten vanaf komen.

Je netkosten worden dan zo berekend:

 • Een deel van de netkost bestaat uit een vaste bijdrage die overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW: de minimumbijdrage voor gezinnen met een digitale meter.
 • Het overige deel blijft berekend zoals voorheen, op basis van je werkelijk afgenomen kWh.

Je netkosten worden berekend op een minimum van 2,5 kW.

Zijn je pieken lager dan 2,5 kW? Dan zal je meer betalen dan je verbruikt.

Momenteel zijn er nog geen premies aangekondigd voor gezinnen die niet financieel in staat zijn om energiezuinige toestellen aan te schaffen. Zij zullen vaker hoge verbruikspieken ervaren, en dus een hogere rekening gepresenteerd krijgen op het einde van het jaar.

Enkele tips:

Spreid je verbruik!

Ons moderne leven vereist elektriciteit bijna zoveel als water en zuurstof. Maar de tijd dat we maar verbruiken wat en wanneer we willen is voorbij (of je moet natuurlijk geld teveel hebben). Ik raad je aan om je verbruik meer te gaan plannen.

 • Wanneer doe ik de was?
 • Wanneer doe ik de afwas?
 • Hoeveel pc’s tegelijkertijd in gebruik?
 • Is het warm / koud genoeg om airconditioning the gebruiken?
 • Etc.

Zorg voor zelfconsumptie.

De beste manier om jezelf te beschermen voor enige negatieve verrassingen is door aan zelfconsumptie te doen.

Zelfconsumptie betekent dat je je eigen stroom opwekt door middel van zonnepanelen of windturbines. De stroom die je opwekt gebruik je dan voor je huishouden draaiende te houden zonder dat je stroom van het net moet afnemen.

Scheelt heel wat op je jaarfactuur.

Heb je een elektrische wagen?

Laad ze dan trager op. Denk eraan dat je verbruik elke vijftien minuten geregistreerd wordt. Hoe sneller de wagen oplaadt, hoe meer stroom je verbruikt in dat tijdspanne.

Maar even duidelijk, wat gaat dat schelen in onze portemonnee?

 

Moeten we meer gaan betalen?

Volgens VREG zal het nieuwe tarief geen negatieve gevolgen hebben voor huishoudens met een gemiddeld jaarlijks verbruik tussen 3500 tot 4000 kWh.

Doe je geen te gekke dingen met je verbruik, en kun je dat verbruik goed spreiden? Dan is het goed mogelijk dat je niet alleen niet veel extra gaat betalen, maar dat je zelfs rond € 50 kan besparen!

Een voorbeeld van je verbruik goed te spreiden is bijvoorbeeld een piekdrempel van 3,15 kW. Ga je geregeld boven deze drempel, dan kun je je aan een hogere factuur verwachten.

Volgens het VREG zullen 6 op 10 gezinnen in Vlaanderen hoogstens 10% meer betalen met het nieuwe tarief.

Denk eraan dat het totaalverbruik maar voor 20% van de rekening telt. De pieken zijn belangrijk. Verbruik je dus relatief weinig in totaal, maar verbruik je het allemaal tegelijkertijd, dan gaat je rekening nog steeds omhoog.

Bezorgd? Gebruik de simulator om in te schatten wat voor effect je verbruiksgewoonten zullen hebben op je factuur.

 

Wanneer een groter effect op je factuur?

Elektrische wagen

Elektrische wagens hebben veel voordelen. Goedkoop zijn is er niet één van. Dat blijkt ook als je moet gaan opladen. Heb je een laadpaal staan thuis? Dan kun je nog zorgen dat je verbruik niet keihard gaat pieken zolang je tegelijkertijd geen andere apparaten gebruikt.

Heb je geen laadpaal staan, maar steek je je elektrische wagen zo in de stekker? Dan kun je er best een aanschaffen. Het zal zeker goedkoper uitkomen op de lange termijn.

Warmtepomp

Een warmtepomp vertelt ongeveer hetzelfde verhaal. Ze zijn heel nuttig. Zijn goed voor ons comfort en onze luchtkwaliteit. Ze verbruiken minder dan elektrische wagens, maar je past toch beter op.

Spreiding van je verbruik staat centraal.

Tip:

Veel van de bovenstaande zorgen kunnen in grote mate verholpen worden door zelf je energie op te wekken.

Mensen met een tweede verblijf

Heb je een tweede woning? Dat zal duurder gaan uitkomen. Of je nu stroom verbruikt in dat pand of niet, je hebt steeds de minimumbijdrage die je per woning betaald.

Tip:

Je hebt een digitale meter? Gekoppeld aan de ENGIE smart app laat die je je verbruik zien. Weet je niet zo goed wanneer je over de lijn gaat en een verbruikspiek veroorzaakt?

Stel de app zo in dat je zelf kiest waar je verbruikslijn ligt, dan krijg je een melding elke keer je ze overschrijdt.

Dat is een hoop verandering, en afhankelijk van je situatie een hoop kopzorgen. Geen probleem. Wij zijn er om je te helpen!

Wat kan H&S voor je betekenen?

Bij H&S Powersolutions zoeken we naar oplossingen voor energieproblemen. Die zijn er tegenwoordig in overvloed.

De meest voor de hand liggende oplossing is een PV-installatie. Ik heb ze zelf al een paar aangehaald in dit artikel, maar zowel Fluvius als het VREG vinden zonnepanelen eveneens de meest evidente oplossing voor gezinnen die bezorgd zijn om hun piekverbruik.

Volgens het VREG:

“De aanschaf van zonnepanelen laat (…) dus toe om zowel op de netfactuur, maar zeker op het overige gedeelte van hun elektriciteitsfactuur, te besparen. Een omschakeling van een tweevoudig naar een enkelvoudig telsysteem kan voor hun situatie bijkomende voordelen opleveren, ongeacht het wegvallen van ToU tarieven onder de nieuwe tariefstructuur. Door in te zetten op zelfconsumptie kan hun netfactuur onder de nieuwe tariefstructuur nog verder positief worden beïnvloed en kan in bepaalde gevallen eventueel ook de maanpiek worden afgevlakt.”

Met zonnepanelen zorg je ervoor dat de zon je energie betaald. De panelen zetten zonlicht om in stroom, de omvormer zet dat dan weer om in bruikbare stroom. Jij gebruikt die stroom dan in plaats van de stroom van je netverdeler.

Specifiek voordelig te combineren met een warmtepomp of een laadpaal. De omvormers werken efficiënter met deze apparaten en zorgen ervoor dat ze niet zo’n hoop energie slurpen.

Zonnepanelen zonder thuisbatterij besparen je al snel 32% van je elektriciteitsfactuur.

Zonnepanelen mét thuisbatterij besparen je zelfs tot 80% van die factuur.

Lees hier meer over de voordelen van een thuisbatterij.

Dat betekent dan dat als je zo’n PV-installatie geïnstalleerd hebt, je zelden meer zal moeten betalen dan de minimumbijdrage van 2,5 kW.

Heb je een elektrische wagen maar nog geen laadpaal?

Het is mogelijk om de wagen zonder op te laden, maar dat is veel minder efficiënt (en heel wat duurder!).

H&S zorgt ook voor laadpalen en laadboxen bij je thuis.

 • Je bespaart heel wat centjes
 • Je laadt veel sneller op
 • Je hoeft nooit meer te zoeken naar een openbare laadpaal

Maar ja, als je geld had voor al die dingen, dan moest je je misschien niet zoveel zorgen maken over het nieuwe capaciteitstarief!

Dat zijn immers geen kleine investeringen, niet voor iedereen weggelegd.

Daar zijn we ons van bewust! Meer zelfs, die gedachte is de grondslag van H&S Powersolutions.

Met onze unieke formule kan je je eigen PV-installatie op termijn afbetalen. Onze adviseurs bespreken en berekenen je noden en wensen en zorgen dat je aflossing overeenkomt met wat je voordien aan je elektriciteitsfactuur gaf.

H&S zorgt voor je. We houden je ook op de hoogte van enige verandering in het beleid!

Een nieuw systeem, je bent niet alleen!

Het toekomstige capaciteitstarief komt dus neer op een heel nieuw systeem.

Voor sommigen voordeliger dan wat we nu hebben.

Voor anderen komt het niet zo geweldig uit.

Maar geen paniek. Overal valt een mouw aan te passen, en bij H&S hebben we de middelen om je goed op te vangen.

Hebt u nog vragen?

Het is gemakkelijk en gratis!

  Nog bekeken

  01/09/2022

  Is één van de volgende van toepassing voor jou? Ik heb zonnepanelen. Ik wil zonnepanelen laten leggen. Ik heb geen terugdraaiende teller meer. Dan heb je waarschijnlijk al wel eens een Google search gedaan naar thuisbatterijen...  Sinds het afschaffen van de terugdraaiende teller zijn thuisbatterijen enorm populair geworden.  Nuttige spulletjes: Je zonnepanelen wekken energie op, …

  24/08/2022

  "Zou ik nu wel een thuisbatterij nemen bij mijn zonnepanelen?" Dat is een vraag die we vaak krijgen van geïnteresseerden.  Begrijpelijk! Je schaft dan ook zonnepanelen aan om je energiefactuur te drukken, niet om zomaar meer te gaan betalen. Volgens producenten en leveranciers zijn thuisbatterijen tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van je zonne-installatie. Bij H&S Powersolutions zijn we daar …

  25/07/2022

  Is dit je al eens overkomen? Je gaat om raad over zonnepanelen en je krijgt een lange uitleg over een reeks merken (bijna allemaal met "solar" in de naam). Vooral verkopers zijn hier een held in. En dan knik je alsof je exact weet waar het over gaat.  Maar hoeveel van die namen ken je …

  13/07/2022

  Is dit je al eens overkomen:Je gaat om raad over zonnepanelen en je krijgt een lange uitleg over een reeks merken (bijna allemaal met "solar" in de naam). Vooral verkopers zijn hier een held in. En dan knik je alsof je exact weet waar het over gaat.Maar hoeveel van die namen ken je eigenlijk echt?Wat …

  08/07/2022

  Zonnepanelen zijn momenteel net als je populairste klasgenoot in het middelbaar; Ze zien er goed uit Er wordt constant over gesproken En iedereen wil er mee naar huis. Maar wat weten we nu eigenlijk over de inhoud van zonnepanelen? Hoe weten we of ze vanbinnen nu net zo mooi zijn als vanbuiten? Wel, tegenwoordig begint elk onderzoek met een Google …

  15/06/2022

  We verbruiken te veel energie in Vlaanderen! De Vlaamse overheid heeft beslist daar iets aan te doen. We meten onze energiewaarde aan de hand van EPB waarde en krijgen een score. Wie te hoog scoort, kan gesanctioneerd worden. Maar niet gevreesd. Het laatste decennia zijn we allemaal langzaamaan ons verbruik aan het afbouwen geweest. Of …