De Omvormer Crisis

Zeker nog tot het einde van het tweede kwartaal 2022 een globaal tekort aan omvormers.

Maar H&S vecht zich erdoor.

De verdelers van PV-installaties kampen al een tijdje met een crisis. Door een tekort aan grondstoffen en afgewerkte producten kan niet elke klant binnen de gebruikelijke termijn een installatie op het dak krijgen.

  • Wil je weten hoe dat komt?
  • Of wat H&S daaraan kan doen voor jou?

Doorheen dit artikel worden die vragen beantwoord. Lees zeker verder!

 

Waar gaat het over?

Eigenlijk gaat het niet enkel om de omvormers van je PV-installatie. Het gaat eerder om een tekort aan microchips en andere ruwe materialen die nodig zijn voor een hele reeks elektrische producten.

  • Omvormers
  • Zonnepanelen
  • Thuisbatterijen

Maar ook!

  • Elektrische wagens
  • Smartphones
  • Computers
  • Etc.

Door een samenloop van omstandigheden zijn de globale productie en het transport verstoort, vertraagt, en in sommige gevallen zelfs stopgezet.

Verschillende top producenten hebben klappen gekregen. Ah ja, want als ze geen product kunnen leveren, krijgen ze geen centjes.

Om een voorbeeld te geven:

De producent met de grootste moeilijkheden is Huawei, wiens globale marktaandeel voor omvormers van 22% in 2018 naar 20% in 2021 en 16% in 2022 viel.

Ondertussen vullen andere producenten de leegte die de duik van Huawei heeft achtergelaten, waaronder verschillende nieuwe Chinese bedrijven.

Het tekort dat voor ons van het grootste belang is, blijft wel die van omvormers.

Dit tekort zorgt er natuurlijk voor dat het moeilijk wordt om volledige PV-installaties te plaatsen.

Bij H&S zijn maatregelen genomen om dit zoveel mogelijk te beperken. We zouden Powersolutions niet zijn als we niet sleutelden aan een onorthodoxe oplossing.

Wat hebben we onder andere gepresteerd?

 

Om een voorbeeld te geven:

De producent met de grootste moeilijkheden is Huawei, wiens globale marktaandeel voor omvormers van 22% in 2018 naar 20% in 2021 en 16% in 2022 viel.

Ondertussen vullen andere producenten de leegte die de duik van Huawei heeft achtergelaten, waaronder verschillende nieuwe Chinese bedrijven.

Het tekort dat voor ons van het grootste belang is, blijft wel die van omvormers.

Dit tekort zorgt er natuurlijk voor dat het moeilijk wordt om volledige PV-installaties te plaatsen.

Bij H&S zijn maatregelen genomen om dit zoveel mogelijk te beperken. We zouden Powersolutions niet zijn als we niet sleutelden aan een onorthodoxe oplossing.

 

Wat hebben we onder andere gepresteerd?

Algemene wachttijd = 6 maanden

H&S wachttijd = 2 maanden

Update: op dit moment (09/2022) is er een wachttijd van 3 maanden. Reden is de grote groei van H&S en de vele nieuwe klanten. Bedankt voor jullie vertrouwen!

Lees onderaan meer over hoe we met deze crisis omgaan!

 

Hoe is de omvormer crisis veroorzaakt?

Bij alle verdelers in Vlaanderen en Nederland heerst er een voorzichtige sfeer, om het zacht uit te drukken.

  • “Een onverwacht scenario.”
  • “Dit hadden we niet kunnen voorzien.”
  • “Door de energieprijzen schieten de aanvragen de lucht in, en opeens werd de levering gereduceerd tot een klein beekje in plaats van een stromende rivier.”

Het is duidelijk dat deze crisis de markt overvallen heeft. Toch was ze niet onvoorspelbaar.
Integendeel; exact een jaar geleden waren er al artikels die de voorspelling maakten.

Bijvoorbeeld van Infolink en Solarmagazine.

Hier even de belangrijkste redenen voor crisis chronologisch uitgelegd:

Amerikaanse sancties op China en Huawei specifiek.

2015

Het vertrouwen tussen de VS en China is het laatste decennia een beetje zoek.

Al onder Obama startte de overheid van de VS naar een onderzoek: was het wijs om Chinese bedrijven te mengen met Amerikaanse IT bedrijven en elektronica producenten?

Bleek van niet, alvast volgens het rapport aan het Witte Huis.

Dus moest er een lijst gemaakt worden van Chinese bedrijven die niet meer welkom waren in de VS. Huawei stond hoog op de lijst, hoewel Huawei zelf steeds ontkent heeft dat het spioneert voor de Chinese overheid.

2021

De Trump administratie nam de beslissing om samenwerking met Huawei en andere bedrijven verdacht van spionage niet meer toe te laten voor Amerikaanse bedrijven.

Onlangs heeft Biden de lijst nog uitgebreid: een zeldzaam punt van overeenkomst in een erg gespannen samenwerking tussen de twee politieke partijen in de VS.

Het is onder andere verboden om Amerikaanse grondstoffen of technologie te handelen met Huawei en andere bedrijven die voorkomen op de lijst.

Dat zijn dus twee elementen waar Huawei voor bepaalde producten afhankelijk was.

Een algemeen tekort aan grondstoffen en ruwe materialen.

Nog een belangrijke reden is de groei van afnemers. De concurrentie bij producenten neemt toe en dus ook de vraag naar afgewerkte producten. Een integraal onderdeel van die afgewerkte producten zijn microchips.

Zonder klei geen bakstenen, zoals Sherlock Holmes zou zeggen. En tegenwoordig is het vechten om een stukje klei…

Sinds 2018 heeft Tesla ook enorm veel succes met elektrische wagens. Ook daar zitten microchips in. Spijtig voor producenten van zonnepanelen en omvormers krijgen elektrische wagens voorrang op microchips. Door die plotse opkomst is iedereen gaan paniekkopen.

Door die opkomst van elektrische wagens (ze bestonden natuurlijk al langer, maar niet met zo’n populariteit) zijn producenten gaan paniekkopen.

Grondstoffen zijn ook schaarser geworden:

  • Aluminium
  • Staal
  • Koper
  • Silicium
  • Glas

Waar er vroeger een groter aanbod was dan vraag, heeft een groei in productie ervoor gezorgd dat die dagen voor de voorzienbare toekomst voorbij zijn.

En je zult ook al wel gemerkt hebben dat energie tegenwoordig erg prijzig uit de hoek durft te komen. Veel mensen hebben daarom het idee om zonnepanelen op hun dak te laten zetten.

Logisch.

Ook dat droeg bij aan de extra vraag naar onderdelen. De vraag is dus enorm gegroeid, maar de productie is gekrompen.

Covidmaatregelen

Ja hoor, velen onder ons denken dat we er vanaf zijn…

Maar de gevolgen zullen nog even blijven nazinderen.

De lockdowns hebben geen positief effect gehad op onze economie. Dat is geen geheim.

Dat voelden ook de Chinese bedrijven en werknemers op de fabrieksvloer.

Waarom is dat relevant voor ons werk?

Bij lockdowns gaan de mensen niet werken want ze blijven binnen.

Veel bedrijven moeten mensen ontslaan of gaan failliet. Meer werkloosheid, minder productie.

Ook de grondstoffen die China zelf ontgint werden in mindere mate beschikbaar.

Dat wordt helemaal belangrijk als je weet dat China in 2020 nog 35% van de globale PV-installatie productie bevatte. Huawei had 20% van diezelfde globale markt op zijn naam.

Dat marktaandeel is ondertussen diep aan het zinken.

De vraag naar onderdelen van PV-installaties is hoger dan ooit. Maar omdat de fabrieken de voorbije jaren minder goed draaiden is er tijdens de pandemie dus geen voorraad aangelegd. Met als gevolg dat alle producten die voordien gemaakt werden in de laatste paar maanden door de verdelers opgekocht werden.

En dan moeten ze nog de boot op!

Want de Covid lockdowns hebben ook een negatief effect gehad op transport. Transportprijzen zijn sinds 2020 verviervoudigd.

Dus wanneer de omvormers gemaakt worden duurt het nog eens maanden voor ze op hun eindbestemming aankomen.

Problemen in Taiwan

2020

Ook hier gaat niet alles van het gladde zonnepaneel. Taiwan kampt al verschillende jaren met een gebrek aan regenval, met aanhoudende droogte als gevolg. Volgens de Taiwanese regering is het de ergste droogte in 57 jaar, met een nationale watervoorraad van maar 10% capaciteit in 2021.

Het probleem: water is een kerningrediënt van microchips en andere onderdelen van omvormers en allerhande slimme apparaten.

De regering van Taiwan geeft, heel begrijpelijk, voorrang aan de levensnoden van de bevolking. In juni 2021 begon de regering fabrieken selectief de toevoer van water tijdelijk maar volledig te ontzeggen, waardoor productie als gevolg volledig lam kwam te liggen.

Brand in Japans productiecentrum

2021

Het Japanse bedrijf Panasonic is de wereldwijd leidende producent van zonnepanelen voor thuisgebruik met 30% globaal marktaandeel, gevolgd door twee andere Japanse bedrijven; Omron en Tabuchi Eletric.

In maart 2021 heeft een brand in de fabriek van Renesas Electronics een groot gedeelte van het complex verwoest. Renesas produceert microchips voor de Japanse markt.

Het gevolg hiervan is dat Panasonic en zijn Japanse lotgenoten enkele maanden de productie van zonnepanelen, omvormers, en thuisbatterijen hebben verlaagd of zelfs stilgelegd.

Rusland

Na de inval van het Russische leger in Oekraïne voert het westen een economische oorlog met Poetin. Een van de sancties is een algemeen vliegverbod op Russische vliegtuigen door de Europese Unie. Rusland reageert soortgelijk en verbied op zijn beurt toegang tot het luchtruim voor vliegtuigen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, en Canada.

Russian Railways is eveneens het doelwit van Europese sancties. Dat maakt landvervoer van en naar Azië heel wat moeilijker omdat de Russische route de veiligste en best onderhouden weg naar Oost-Azië is voor treinen.

Dit verergert de eerder vermelde transportproblemen aanzienlijk.

 

Wat zijn de gevolgen voor zonnebedrijven?

 

De crisis plaatst ons in een moeilijke positie. Verdelers en installateurs van PV-installaties hebben…

Aan de ene kant

Aan de andere kant

een snel groeiende klantengroep die hongerig wacht op hun beurt om hun energiefactuur eens letterlijk in het zonnetje te zetten.

een productie:

 zonder voorraad,

zonder grondstoffen,

zonder werkvolk,

met een ingewikkelde transportsituatie.

Je bent vast wel bekend met vraag en aanbod. Momenteel zien we een pijnlijk tekort aan materialen. Dat betekent voor ons dat de prijzen van omvormers en zonnepanelen de spreekwoordelijke pan uit swingen.

Spijtig genoeg worden we allemaal geconfronteerd met financiële verliezen.

Dat wil niet zeggen dat we bij H&S van plan zijn om die kosten naar jou door te spelen.

De crisis mag dan niet onze schuld zijn, maar jouw schuld is het al helemaal niet.

Kortom; jouw wensen zijn van het grootste belang voor ons en ongetwijfeld voor onze concurrenten (maar toch wat meer voor ons). Maar voor de eerste helft van 2022 zal het nog vechten worden om de nodige onderdelen in huis te halen en je te geven waar je recht op hebt.

Deze crisis is natuurlijk een ongelukkige gebeurtenis die het vertrouwen in zonnepanelen schaadt. De tweede al, sinds het verlies van de terugdraaiende teller (lees meer over hoe dit wordt goedgemaakt).

Lees hieronder hoe we het er niet bij laten!

 

Wat doen we eraan?

 

Bij Powersolutions zit “oplossingen” in de naam. CRO Ismail Tabla verteld:

H&S past zijn strategie aan en koopt in grote hoeveelheden. Wij fixeren op meerdere producten met een verre forecast waardoor we niet afhankelijk zijn van één markt. Onze visie is niet op maandbasis, maar berekend op verschillende jaren in de toekomst.

Door een goede voorbereiding hebben we nog, in vergelijking met andere bedrijven, een grotere stock aan omvormers en andere nodige producten. Daardoor houden we de vertragingen voor onze installaties onder controle en is die vertraging korter dan voor andere leveranciers.

Onze gemiddelde wachttijd is momenteel 2 maanden, het dubbele van voor de crisis.

We verwachten wel verbetering; vanaf augustus komen alle vaste leveringen binnen die niet zijn beïnvloed door de crisis. Die worden niet beïnvloed omdat ze vorig jaar al klaar stonden. We hadden ze opzij laten zetten omdat we grote groei projecteerden. Die groei gaat gewoon door, maar nu kunnen we gebruikmaken van onze toekomstgerichtheid om onze klanten sneller van dienst te zijn.

 

Wat zijn de gevolgen voor jou?

 

In het algemeen

Zelfs als je vluchtig gelezen hebt, zal je wel enkele gevolgen kunnen voorspellen.

Je zult waarschijnlijk langer dan één maand moeten wachten op de installatie van je PV-installatie.

In het begin van de crisis waren we bezorgd dat het tekort aan materiaal zou doorgaan tot 2023. In dat geval zouden zelfs wij genoodzaakt zijn om onze prijzen omhoog te trekken.

Op datum van schrijven lijkt dit echter niet realistisch en zal de globale markt tegen september weer in orde zijn. Je hoeft bij ons dus niet bang te zijn voor hogere prijzen.

Nu denk je misschien “met deze crisis wacht ik wel even om mijn zonnepanelen te kopen. Anders zit ik toch maar te wachten en je weet nooit wat er gebeurt na je betaling.”

Intuïtief. Maar de realiteit is vaak ingewikkelder.

Momenteel zitten er een hoop mensen in Vlaanderen te wachten op een voorraad. Omdat de materialen niet meteen beschikbaar zijn komt er een wachtlijst voor installaties. Mensen die eerder beslissen komen hoger op de lijst.

Dus twijfel niet te lang, want je loopt het gevaar dat je onderaan de wachtlijst komt te staan en dan tot zelfs een jaar moet wachten op de installatie.

Bij H&S

We hebben gezorgd voor minder lange wachttijden dan je doorgaans vindt op de markt.

De algemene wachttijden zijn momenteel 6 maanden. Bij H&S wacht je gemiddeld enkel 2 maanden.

Prijzen blijven behouden op basis van stockage. Zoals gezegd zien we verbetering aan de horizon, dus zijn we bij H&S Powersolutions optimistisch dat we op geen moment de prijzen moeten veranderen.

Wij richten ons als bedrijf op het winnen van het vertrouwen van onze klant. Dat heeft tot nu toe het effect gehad dat wij goed voorbereid zijn op een onvoorziene crisis. Je kan je dus veilig voelen; onze producten worden minder beïnvloed door currente gebeurtenissen dan onze sector in het algemeen.

En dat geeft ons voldoening.

 

Hebt u nog vragen?

Het is gemakkelijk en gratis!

    Nog bekeken

    01/09/2022

    Is één van de volgende van toepassing voor jou? Ik heb zonnepanelen. Ik wil zonnepanelen laten leggen. Ik heb geen terugdraaiende teller meer. Dan heb je waarschijnlijk al wel eens een Google search gedaan naar thuisbatterijen...  Sinds het afschaffen van de terugdraaiende teller zijn thuisbatterijen enorm populair geworden.  Nuttige spulletjes: Je zonnepanelen wekken energie op, …

    29/08/2022

    In Vlaanderen krijgt onze energiefactuur vanaf 1 januari 2023 een make-over.De VREG heeft een nieuw capaciteitstarief ontworpen, specifiek voor iedereen met een digitale meter. Onze energiefactuur zal er dus niet alleen qua vorm anders uitzien, maar de cijfertjes zullen ook wel wat verschillen.Wat houdt het capaciteitstarief nu eigenlijk in?Gaan de prijzen van onze energie alweer …

    24/08/2022

    "Zou ik nu wel een thuisbatterij nemen bij mijn zonnepanelen?" Dat is een vraag die we vaak krijgen van geïnteresseerden.  Begrijpelijk! Je schaft dan ook zonnepanelen aan om je energiefactuur te drukken, niet om zomaar meer te gaan betalen. Volgens producenten en leveranciers zijn thuisbatterijen tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van je zonne-installatie. Bij H&S Powersolutions zijn we daar …

    25/07/2022

    Is dit je al eens overkomen? Je gaat om raad over zonnepanelen en je krijgt een lange uitleg over een reeks merken (bijna allemaal met "solar" in de naam). Vooral verkopers zijn hier een held in. En dan knik je alsof je exact weet waar het over gaat.  Maar hoeveel van die namen ken je …

    13/07/2022

    Is dit je al eens overkomen:Je gaat om raad over zonnepanelen en je krijgt een lange uitleg over een reeks merken (bijna allemaal met "solar" in de naam). Vooral verkopers zijn hier een held in. En dan knik je alsof je exact weet waar het over gaat.Maar hoeveel van die namen ken je eigenlijk echt?Wat …

    08/07/2022

    Zonnepanelen zijn momenteel net als je populairste klasgenoot in het middelbaar; Ze zien er goed uit Er wordt constant over gesproken En iedereen wil er mee naar huis. Maar wat weten we nu eigenlijk over de inhoud van zonnepanelen? Hoe weten we of ze vanbinnen nu net zo mooi zijn als vanbuiten? Wel, tegenwoordig begint elk onderzoek met een Google …