Laadpalen

Een laadpaal (ook wel een oplaadpunt of laadbox genoemd) is een apparaat dat elektriciteit overbrengt naar de accu van een elektrisch voertuig.

Zo’n laadpaal bestaat uit één of meerdere elektrische aansluitingen die met stekker aan het elektrische voertuig worden gekoppeld. Niet alleen wagens, maar ook elektrische fietsen, scooters, of boten sluiten hierop aan. Openbare laadpalen hebben een laadpas nodig voor u de energie kan afhalen.

Private laadpalen, zoals bij u thuis, kunnen gewoon worden ingestoken terwijl u de energie van het net haalt. Een laadpaal werkt het best in combinatie met zonnepanelen.

Hoe werkt het?

Een elektrische laadpaal is een externe aansluiting met stekker(s) die koppeling maakt tussen het voertuig en het netwerk. Voor een wagen gaat het meestal over een Type 1 en Type 2 stekker.

De duurtijd van het opladen is niet altijd hetzelfde, maar afhankelijk van verschillende factoren.

– De capaciteit van de laadpaal.

– de kracht van de laadpaal.

– de snelheid van de omvormer.

– de grootte van de batterij in uw wagen.

Waarom niet gewoon in het stopcontact?

Technisch gezien kunt u uw elektrische wagen gewoon met een stopcontact opladen als u al een omvormer heeft. Dit is echter nooit optimaal.

Om te beginnen kijkt u best of het type wagen en batterij compatibel zijn. Is dat niet zo, dan gaat u een in-cable control box nodig hebben. Dit zijn speciale kabels en adapters die zorgen voor een differentiaalschakeling en een stroombeperking. Zo kunt u uw stroomconnecties zoveel mogelijk beveiligen.

Dit type heet Mode 2 laden (in tegenstelling tot mode 3 bij laadpalen) en laat toe om ongeveer 10 kilometer te rijden voor elk uur dat u oplaadt. Met een stopcontact duurt een volledige oplaadbeurt bij de doorsnee elektrische wagen tussen de 10 en 14 uren.

Veilig laden kan via een gewoon stopcontact tot 10 ampère.

Hou wel in gedachten dat een stopcontact thuis niet gemaakt is voor dit niveau stroom te leveren op dagelijkse basis. Verdeel daarom de last door regelmatig toch bij een openbare laadpaal op te laden.

Private laadpalen

Gebruikt u een hybride wagen of volledig elektrisch? Dan is een laadpaal thuis zeker geen overbodige luxe. In tegendeel, als u uw eigen wagen steeds aan de openbare laadpalen oplaadt zult u heel wat uren doorbrengen in een tankstation en nog eens zoveel uren met het vinden van een passende laadpaal als u onderweg moet opladen.

Eigenlijk zijn laadpalen bij u thuis niet echt palen. Het zijn eerder kleine kastjes die aan de muur bevestigd worden en verbonden met uw omvormer.

Bij particulieren duurt het normaal 6 tot 8 uur om de wagen volledig op te laden. Komt doorgaans goed uit; u moet toch ook slapen?

Een private laadpaal bij u thuis is dus de betere manier om te leven.

De laadpaal is direct aangesloten op de meterkast in uw woning of bedrijf. Daarin komt de aardlekautomaat wordt een nieuwe groep aangelegd.

Een aardlekautomaat is een onderdeel van een groepenkast en beschermt tegen lekstroom en overstroom in geval van overbelasting of kortsluiting.

Meterkast in orde? Tijd om de elektriciteitskabels door de te trekken naar buiten. Dit kan langs de vloer of de muur, maar ze gaan in ieder geval rechtstreeks naar het laadstation.

Dan wordt het tijd om de kabels te verbinden en uw wagen op te laden. De stroom varieert tussen 3,9 en 25 kWh. Die capaciteit is afhankelijk van het type en de grootte van de laadpaal.

Met je eigen laadpaal je wagen volledig opladen duurt ongeveer 6 a 8 uur.

Openbare laadpalen

Een openbare laadpaal heeft eveneens een of meerdere plug-ins en doorgaans terug te vinden bij tankstations en parkeerplaatsen.

Openbare laadpalen laden met 11 kW, 22 kW, of uitzonderlijk 44 kW. Het duurt dus 2 tot drie uur om uw wagen volledig te laten heropladen.

Komt u echter bij een snellaadstation dan gaat het nog wat sneller. U kunt dan rekenen op een half uur tot een uur. Omdat ze gemaakt zijn om op korte tijd veel stroom te leveren hebben ze een vermogen van minstens 50 kWh, dit proces wordt door een battery management system geregeld. Waarom zetten we dan thuis geen snellaadstation? Het lijkt zoveel efficiënter. Ja, maar het is ook ongelooflijk duur. Daar komt nog bij dat de kracht zo hoog ligt dat u de netwerkinstallaties in uw huis zou moeten aanpassen. Te veel werk en kost terwijl het niet meteen nodig is, vinden de meesten.

Bij plaatsen met een openbare laadpaal bent u vaak verplicht uw wagen te verplaatsen zodra hij volledig opgeladen is. Daar staat dan aangegeven op een bord dat de laadpaal enkel voorzien is voor voertuigen die (zichtbaar) worden opgeladen.

Een openbare laadpaal is niet noodzakelijk hetzelfde als een parkeerplaats voor elektrische voertuigen. Hoewel die laatste ook een laadpaal hebben, kunt u hier gewoon blijven staan.

Belangrijk om te onthouden:

Bevindt u zich op een plek waar duidelijk door een verkeersbord wordt aangegeven dat u weg moet wanneer de wagen niet aan het opladen is? Als u niet gehoorzaamt een dit bevel begaat u een overtreding genaamd “laadpaalkleven” en kunt u daarvoor een boete krijgen.

Hoe installeren?

 

Die nieuwe snufjes zijn niet altijd even goedkoop. Om er toch zoveel mogelijk financieel voordeel uit te halen willen de meeste mensen gebruikmaken van het belastingvoordeel.

Dat raden wij ook zeker aan!

Bedenk u wel dat u, om recht te hebben op dat belastingvoordeel, verplicht bent de laadpaal te laten installeren door een erkend installateur. Ze moet toch op een apart circuit en zekering worden aangesloten met een verplichte keuring achteraf.

Bekijk voor de installatie zelf nog of uw huis enkelfasige of driefasige aansluiting heeft. Zo stelt u met de installateur samen de nodige laadsnelheid vast.

Nu u daarmee bezig bent, meet ook even de afstand tussen de parkeerplaats en de plek waar u uw laadpaal wil zetten. Denk eraan: hoe dichter de laadpaal bij de zekeringkast staat, hoe makkelijker en goedkoper de installatie.

Zonnepanelen zijn trouwens de beste vriend van uw laadpaal! Heeft u al zonnepanelen? Dan kunt u ze gemakkelijk koppelen om uw eigen elektriciteit van uw dak naar omvormer en dan uw wagen te laten stromen.

Opgelet: Bent u van plan om in de toekomst te bouwen of volledig te renoveren met als resultaat dat uw woning twee of meer parkeerplaatsen krijgt?

In dat geval wordt het verplicht om een aansluiting voor laadpaal te voorzien. Vanaf 2029 worden er namelijk geen wagens meer geproduceerd die niet elektriciteit rijden.

 

Welke types zijn er?

Modes

Er zijn vier verschillende modes:

  1. Mode 1 is het onbegrensd laden met een standaard 230-volt-stopcontact. Deze methode heeft geen stroombegrenzer en is daarom voor grotere voertuigen (zoals wagens) niet toepasselijk.
  1. Mode 2 is laden met een standaard 230-volt-stopcontact maar dan mét stroombegrenzer.
  1. Mode 3 is communicatie tussen de oplader en het voertuig door middel van de laadpaal. Op die manier wordt er gedoseerd geladen.
  1. Mode 4 is laden met gelijkstroom. De omvorming van wissel- naar gelijkstroom vindt plaats in het laadpunt.

Laadpalen

  1. Openbare laadpaal

Een laadpaal die door iedereen met een laadkaart gebruikt kan worden. Krachtiger dan de gemiddelde privélaadpaal.

  1. Snellaadpaal

Laadpalen die ontworpen zijn met de doelstelling om extra snel uw wagen volledig op te laden. Geplaatst voornamelijk langs snelwegen. Uw wagen heeft een gelijkstroom aansluiting nodig om er gebruik van te maken.

  1. Laadplein

Een plein of grote parking met een groot aantal laadpalen. Hier zit de elektronica in een centrale kast. Daarom nemen de individuele palen niet zoveel plaats in.

  1. V2G

Een Vehicle-to-Grid laadpaal (V2G) laad niet alleen de batterij van het voertuig op, maar levert zo nodig ook energie terug aan het netwerk.

Dit soort laadpaal slaat overdag zonne-energie op. Die stroom slaat ze dan op en tijdens de piekuren wordt ze teruggegeven aan het net.

Waar moet je op letten?

 

Één of driefasige stroom?

Om te weten hoe snel u uw wagen kan opladen moet er een bepaalde berekening gedaan worden. Om die berekening te kunnen doen, moeten we onszelf eerst twee vragen stellen:

Is mijn wagen éénfasige of driefasig aangesloten?

Hoeveel stroom kan de omvormer in de wagen verwerken (uitgedrukt in A)?

Voorbeeld:

U heeft een wagen die werkt met een éénfasige aansluiting. Hij kan 32 A (Ampère) laden. Dat wil zeggen dat aansluiting een laadvermogen heeft van 7.4 kWh.

Als u een wagen heeft die werkt met driefasige aansluiting maar dezelfde ampère, dan heeft die een laadvermogen van 22kWh.

Dan steek ik daar toch gewoon steeds een driefasige aansluiting in? Dat werkt sneller!

Eigenlijk niet. Als uw wagen eenfasig is en uw laadpaal driefasig, dan wordt het laadvermogen door drie gedeeld. Uw 22 kWh moet u dan door drie delen. U blijft dan over met 7.4 kWh, hetzelfde als u anders zou hebben.

Bekabeling

Ook al heeft u momenteel gewoon een enkelfasige aansluiting op uw elektrische wagen, u kunt best de bekabeling voor beiden laten aanleggen tijdens de installatie. U weet nooit wat de toekomst brengt.

Beiden laten installeren is een klein beetje duurder dan één, maar het is wel een pak goedkoper dan over 5 jaar opnieuw de technici te moeten bellen om opnieuw een installatie te komen doen.

 

De overheid ziet de installatie van een laadpaal als een grote uitbreiding van je elektriciteitsinstallatie. Een keuring is dus verplicht. Laat het dan best meteen goed doen.

Slepen met de kabel?

Bekijk op voorhand waar het laadpunt in uw wagen zit en plan de afstand naar het laadpunt.

Zit het vooraan? Achteraan aan de zijkant?

Zorg dat u geen reis rond de wereld moet gaan doen met die kabel elke keer u de wagen wilt opladen.

Langs de andere kant, het wordt ongetwijfeld niet uw laatste elektrische wagen. Kies dus voor wat extra lengte, maar niet voor extra kilometers kabel.

 
Was this article helpful?

Related Articles

Ondersteuning nodig?

Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden?
Contacteer Support