EPDM

EPDM is een groep van chemische mengsels die gebruikt worden als dakbedekking bijvoorbeeld in dakrenovaties. Het is duurzaam en (relatief) gemakkelijk aan te brengen.

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen DionMonomeer. Het is een polymerisatie van etheen, propeen, en een dieen.

Na de polymerisatie wordt het materiaal een thermoplastische polymeer; een materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt. Er blijft dan een van de twee dubbele bindingen van het dionmonomeer over en kunnen we het polymeer daarna vulkaniseren. In dit proces komen er zwavelbruggen tussen de polymeermoleculen, waarna er nog roet wordt toegevoegd aan het mengsel.

Uiteindelijk wordt dit een synthetische rubbermassa dat uiterst bestand is tegen zonnestralen (meer bepaald Uv-stralen en ozon) en de effecten van veranderend weer.

Het is zo’n veelzijdig materiaal dat het in verschillende andere situaties gebruikt wordt; bijvoorbeeld als isolering voor vijverbodems.

Eigenschappen van EPDM

De eigenschappen en bestendigheden van EPDM zijn afhankelijk van de hoeveelheden van de verscheidene monomere ingrediënten.

Hoewel EPDM dus altijd dezelfde eigenschappen heeft, kan de kwaliteit variëren.

 • Een hoge elasticiteit tot zelfs 400% over temperatuurbereik van -35 graden tot 120 graden.
 • Gaat minstens 50 jaar mee (bij correcte behandeling).
 • Voordeligste materiaal qua milieubelasting.
 • Aangebracht zonder vuur.
 • Volledig recycleerbaar.
 • Veel lichter gewicht dan andere soortgelijke materialen.

Bestand tegen:

 • Verscheidene zuren en zouten.
 • Wisselende weersinvloeden.
 • Micro-organismen en zure regen.
 • Uv-stralen en ozon (materiaal verhard niet).
 • Wortels en natuur

Europese of Amerikaanse EPDM

De twee voornaamste soorten EPDM zijn de Amerikaanse en de Europese variant.

De V.S. was de eerste ontwikkelaar van EPDM en heeft een paar verschillen met onze Europese EPDM. Zo is Amerikaanse EPDM dikker en wordt er talk toegevoegd. Dat laatste doen ze om te voorkomen dat de folie aan elkaar kleeft. De talk zorgt ervoor dat de EPDM deels gereinigd moet worden. Doet u dat niet, dan hecht de lijm niet goed.

De Europese versie heeft geen talk en hoeft dus niet gereinigd te worden. In plaats daarvan worden er linnen doeken gevouwen tussen de lagen EPDM om datzelfde kleven te voorkomen.

We verwijderen die linnen doeken later weer, en dit zorgt voor een lichte print in de EPDM.

De Amerikaanse variant is dikker dan de onze omdat zij het Imperial meetsysteem gebruiken en in Europa het metrische systeem gebruikt wordt.

Nog een belangrijk verschil is de naadverbinding en de plaatsing.

Europese EPDM wordt achteraf gevulkaniseerd. Vulkanisatie is het proces waarbij men dwarsverbindingen tussen verschillende monomeerketens bijmaakt.

Dat wil dus zeggen dat de Europese soort een geheel vormt.

Amerikaanse EPDM kan niet worden gevulkaniseerd.

Belangrijk: Geen enkele EPDM wordt bij voorkeur gevulkaniseerd. Het kan simpelweg gelijmd worden en dat is bijna altijd het geval. Bij de Europese soort is het echter wel een mogelijkheid als dat om on de een of andere reden toch nodig is.

En de prijs dan? Ja, dat blijft steeds een belangrijke factor. Amerikaanse EPDM is doorgaans goedkoper. Het kan nog steeds een goed idee zijn om deze te gebruiken voor allerhande toepassingen. Europese EPDM is duurder, maar wordt dan wel van hogere kwaliteit geacht. 

EPDM en roofing

Het rubberen materiaal wordt bij EPDM niet (of zelden) gevulkaniseerd. In plaats daarvan wordt het gelijmd. Roofing daarentegen moet steeds op het dak gebrand worden.

EPDM heeft is veel duurzamer dan roofing. EPDM gaat gemakkelijk rond 50 jaar mee, terwijl roofing maar tot 30 jaar gegarandeerd kan worden.

Het rubber van EPDM heeft veel meer rekbaarheid in vergelijking met roofing. In de praktijk wil dat zeggen dat roofing sneller scheurt of beschadigt raakt.

Wat wel beter is aan roofing is dat het in de winter geplaatst kan worden. EPDM heeft minstens een temperatuur van 5 graden nodig omdat anders de lijm niet uitdampt en u blazen krijgt op uw dak.

Roofing is ook goedkoper. EPDM wint echter aan gebruikers omdat de kwaliteit van de chemische mengeling blijft stijgen waardoor het efficiënter en effectiever wordt als dakbedekking.

 
Was this article helpful?

Related Articles

Ondersteuning nodig?

Kunt u het antwoord dat u zoekt niet vinden?
Contacteer Support