Elektrische boiler

Elektrische boilers verwarmen uw water met behulp van een verwarmingselement gestuurd door een thermostaat.

De voordelen hierbij zijn dat ze minder plaats innemen, minder onderhoud nodig hebben, geen gasaanvoer nodig hebben en geen zuurstof verbruiken.

Het enige dat u voor een elektrische boiler nodig heeft, is water en elektriciteit.

Andere voordelen zijn dat u niet meer hoeft te wachten tot uw water opgewarmd is. U kunt ook op meerdere plekken in huis uw water tegelijkertijd verwarmen.

Nadeel is de hogere kost om deze elektriciteit te verbruiken. Daarom is een zonne-installatie de beste vriend van de elektrische boiler.

De Elektrische boiler is ook uiterst geschikt voor buitenverblijven of woningen zonder gasaansluiting.

Hoe werkt het?

Een elektrische boiler is een vat van variërende grootte waarin koud water wordt opgeslagen. Binnenin het vat zit een warmtespiraal die door elektriciteit wordt opgewarmd. Afhankelijk van hoeveel water er in uw vat zit, duurt het langer om ze op te warmen.

Om te berekenen hoe lang het duurt om het water in uw vat te verwarmen rekent u best op een minuut per liter water in het vat.

Voordeel is wel dat de warmtespiraal het water tot een bepaalde temperatuur verwarmd en die temperatuur daarna gewoon vasthoudt. Het water blijft op de gewenste temperatuur en u hoeft dus nooit meer te wachten op warm water in de douche of in de keuken. Het water kan, in de meeste modellen, tot 80 graden opgewarmd worden.

Als u op korte tijd veel warm water gebruikt dan moet u weer even wachten tot het vat heraangevuld en verwarmd is.

Blijft u echter binnen uw berekende dagelijks verbruik dan is dit niet iets waar u echt aan moet denken. De leverancier raadt u normaal aan om wat speling te hebben zodat u niet op een douche meer of minder moet kijken. Terwijl u het water verbruikt wordt de boiler gelijktijdig opgevuld.

Een elektrische boiler is ook goed geïsoleerd, dus het is niet nodig om ze van isolering te voorzien. Als de leidingen zelf niet geïsoleerd zijn, dan kan het wel nuttig zijn om daar iets aan te doen. Als de warmte verloren gaat tijdens de reis van de boiler naar de tap omdat de leiding bloot ligt, dan wordt uw geld verspilt.

Welke types zijn er?

Er zijn een aantal verschillende types. Dat komt goed uit, want het is moeilijk te bepalen welke boiler het beste bij uw situatie past. Toch kan vergelijken wel even verwarrend zijn. Daarom geven we u een opsomming met uitleg:

Delta Boilers

De Delta boiler is te verkrijgen in vermogens van 80, 120, en 150 liter. Ze worden horizontaal geïnstalleerd en zijn ideaal voor compacte locaties.

Keukenboilers

Zoals de naam aangeeft wordt deze boiler zo dicht mogelijk bij de plek geplaatst waar het meeste verbruik naartoe gaat (meestal de keuken dus). Op die manier gaat er minder warmte en elektriciteit verloren. Ze heeft een capaciteit van tien liter.

Modesto Slide-in Boilers

Een combinatie compact en dichtbij de verbruiksplek. Je kunt ze op verschillende manieren plaatsen:

Achter de plint, verticaal tegen de zijkant of achterkant, of plat liggend in je keukenkast. Ze heeft een capaciteit van 10 liter en is maar 14,3 centimeter hoog.

Q line Boilers

Deze boilers hebben een capaciteit van 5 tot 20 liter. Verkrijgbaar als upperversie of met hotfilaansluiting.

Waar let je op?

Interesse in een elektrische boiler? Stel uzelf nog even een paar vragen om enige verrassingen te vermijden.

Waar komt de boiler te staan?

Voor de grootste efficiëntie zorgt u best dat de boiler zo dicht mogelijk bij de voornaamste plek van afname geïnstalleerd wordt. Zo beperkt u het warmteverlies die voorkomt bij transport van de boiler.

De muur waar u de boiler installeert moet eveneens stevig genoeg zijn. Bereken hiervoor een draagkracht van minstens drie maal het gewicht van de boiler. Bovendien houdt u liefst een marge van ongeveer 45 centimeter tussen de elektrische boiler en de muur, zodat u zonder veel moeite bij de aansluitingen kunt komen als er wat afgesteld moet worden.

Energiebesparing

Op elk model staat een energielabel. Dit label stelt het jaarlijks verbruik voor in kWh. Hou er rekening mee dat hoe groter de opslagcapaciteit voor warm water is, hoe groter het energieverbruik en hoe lager de energiewaarde.

Capaciteit

Hou er rekening mee dat de hoeveelheid warm water in een elektrische boiler beperkt is. Bepaal daarom hoeveel u elke dag ongeveer nodig hebt. Daarvoor baseert u zich op het aantal mensen in huis en wat voor apparaten u vaak gebruikt.

Neemt iedereen op ongeveer hetzelfde moment een douche? Dan heeft u bijvoorbeeld een grotere capaciteit nodig dan wanneer dat op verschillende tijdstippen gebeurt.

Weerstand

Een van de belangrijkste onderdelen van uw boiler. Weerstand is verantwoordelijk voor het verhogen van de temperatuur van het water. Hoe groter de weerstand hoe sneller die opwarmt.

Weerstand wordt ook onderverdeeld in twee categorieën.

  1. Natte weerstand geeft warmte direct door aan het water. Uw water wordt sneller opgewarmd.
  2. Droge weerstand heeft een bescherming tegen kalk. Omdat het daarom niet direct in contact komt met het water, warmt het trager op. Aan de positieve kant heeft het wel minder last van kalk en wordt dus aangeraden in gevallen met hoog kalkgehalte.
 
Was this article helpful?

Related Articles