Airconditioning

Airconditioning is de behandeling van de lucht in een ruimte.

De primaire taken zijn koeling, verwarming, en de regeling van de vochtigheidsgraad. Secundaire taken zijn mogelijk klimaatregeling en/of comfortkoeling. Het apparaat zelf wordt kort met airco of AC aangeduid.

Modernere systemen zuiveren ook de lucht en nemen virussen en stof weg zodat u minder last heeft van allergieën of ziektes.

Omdat we tegenwoordig de EPB waarde van onze woning in gedachten moeten houden, worden airconditioning systemen doorgaans gecombineerd met PV-installaties.

 

Categorieen

Hoe werkt het?

Eigenlijk net zoals andere koelende apparatuur, bijvoorbeeld een koelkast.

De warmte uit een bepaalde ruimte wordt weggenomen en naar buiten afgevoerd. In het geval van een koelkast is dit gewoon de keuken, maar voor een airco betekent dit wel echt buiten.

De warme lucht wordt dan vervangen door koude lucht die binnenin de airco wordt gemaakt.

Hoe wordt de lucht gekoeld?

Binnen de airco-installatie staat een compressor met koelvloeistof. Die koelvloeistof wordt in een gas veranderd waarin de warmte wordt opgevangen. Dit gas wordt naar een condensor gestuurd die van dat gas opnieuw een vloeistof maakt (lees: water) en de warmte doorspeelt naar de buitenlucht.

Het water wordt eveneens naar buiten gevoerd of in een reservoir opgeslagen.

Dit helpt ook met de luchtvochtigheid. Hoe lager de vochtigheid hoe makkelijker je lichaam afkoelt door te zweten.

Hoe wordt de lucht opgewarmd?

Een warmtepomp zorgt voor verwarming in huis. Het systeem is eigenlijk omgekeerde van een airco. Uw warmtepomp neemt lucht van buitenaf en duwt ze verwarmd uw woning in.

Moderne airconditioning systemen hebben al een tijdje de mogelijkheid om zowel te koelen als te verwarmen.

Buiten en binnenunits

De buitenunit is verantwoordelijk voor het aanbrengen van koude lucht die naar een van de ruimtes in uw woning wordt gestuurd. Hoe groter het koelvermogen van de airco, hoe meer lucht de buitenunit kan koelen en des te meer ruimte ze kan bereiken.

Waar die buitenunit precies staat maakt niet uit (zolang ze dan wel “buiten” staat). Wel belangrijk is dat er voldoende lucht door kan worden onttrokken. Zorg ook dat er geen obstakels voor staan zoals bomen of palen.

Een binnenunit zorgt ervoor dat de warme lucht aangezogen wordt en de koude lucht door de woning geduwd kan worden.

H&S Powersolutions

Types?

Airco systemen

Er zijn verschillende airconditioningsystemen. Die passen bij uw woning afhankelijk van de noden.

De drie meest voorkomende systemen bij ons thuis:

 1. Mobiel systeem

Mobiele systemen kunnen we verder nog onderverdelen in twee soorten; de monoblock en semi-split airco’s.

Beide systemen hebben wel een aantal dingen gemeen. Ze zijn makkelijk te verplaatsen, ze zijn compact en er zijn geen installatie of onderhoudskosten. Langs de andere kant zijn ze niet zo efficiënt of krachtig als andere systemen.

De verschillen tussen mono en semi-split:

– Een monoblock airco bestaat uit één enkele unit en heeft kleine wieltjes onderaan. Dit maakt het erg mobiel. De warme lucht aan de binnenkant wordt via een tube naar buiten geduwd. Omdat het hele koeling en / of verwarmingsproces op dezelfde compacte plek plaatsvind, maakt dit type meer lawaai dan de anderen.

– Een semi-splitsysteem bestaat uit twee units; één als binnenunit, de andere als buitenunit. Deze staan met elkaar in verbinding via verschillende buizen. De buitenunit wordt aan de buitenkant van het raam gehangen terwijl de binnenunit aan de binnenkant langs het raam staat. Dit type is niet zo mobiel dan een monoblock, maar geven meer koeling en zijn stiller.

 1. Vast split systeem

Dit systeem is de vaste versie van de mobiele semi-split. Dit type wordt op een vaste plek geïnstalleerd en werkt ideaal om één grote ruimte of enkele kleinere te verkoelen of verwarmen.

Afhankelijk van waar u ze wilt installeren en hoe krachtig ze moet zijn, heeft een split systeem u nog verschillende types te bieden. Die zijn vooral van belang voor de installateur omdat ze na de installatie bijna identiek zijn voor u.

Dit is dan wereldwijd de meest voorkomende vorm van airconditioning installatie en waarschijnlijk wat u in gedachten heeft als u aan airco’s denkt.

 1. Multi split en VRF-systeem

Met een multi-split systeem koelt of verwarmt u meerdere ruimtes. Één zo’n installatie kan doorgaans tussen de 2 en 5 ruimtes bedienen. De buitenunit is groter dan bij een single split systeem en wordt op de grond of een platform geïnstalleerd. De verschillende binnenunits kunnen in verschillende stijlen en groottes geplaatst worden, los van elkaar.

Een VRF-systeem is ongeveer hetzelfde, met één buitenunit die verschillende ruimtes kan bedienen. Het verschil is wel dat een VRF-systeem bijna onbeperkt kan vertakken en dus meer binnenunits bereikt. Een ander, toch wel belangrijk, verschil is dat u met een multisplit systeem geen verschillende handelingen per ruimte kan doen. Alle binnenunits zullen dus ofwel verkoelen of verwarmen. Met een VRF-systeem kan elke binnenunit afzonderlijk verwarmen of koelen.

Binnenunits

Omdat niet alle woningen hetzelfde zijn, zijn er ook verschillende soorten binnenunits. Afhankelijk van hoe wat uw ruimtes thuis nodig hebben, kunt u een van de volgende modellen laten installeren.

 1. Vloermodellen

Is de hoogte van de ruimte beperkt of zijn de muren om de een of andere reden niet vrij? Dan kunnen vloermodellen een oplossing zijn. Airco’s met een vloermodel als binnenunit zijn niet alleen compact, ze passen perfect op plaatsen die anders ongebruikt blijven zoals:

 • onder een vensterbank
 • onder een raam
 • of in een nis.

Dit soort binnenunit heeft nog een extra troef over de andere soorten: ze blaast warme lucht uit over de vloer. Die lucht stijgt op naar het plafond waardoor het geen tocht veroorzaakt.

 1. Wandmodellen

Wandmodellen zijn de meest voorkomende binnenunits. Ze zijn dan ook het compactst, lichtst, en geruisloost van de binnenunits. Ze zijn ook flexibel, waardoor u ze op veel meer plekken kunt installeren dan andere modellen.

 1. Ingebouwde modellen

Vindt u een airco binnenin uw ruimtes storend of lelijk? Voor wie de binnenunit helemaal wilt verbergen zijn er ingebouwde modellen. De unit wordt dan in een valse muur of plafond geïnstalleerd en u ziet er enkel nog de uitblaasroosters van.

Dit soort modellen komen vaker en vaker voor bij nieuwe woningen.

 

Waar moet u op letten?

Hoeveel ruimtes?

Wilt u voornamelijk één enkele ruimte verkoelen of verwarmen? Dan laat u het best een single-split systeem installeren.

Gaat het om een airco systeem waarbij meerdere ruimtes worden bediend? Kies dan voor een multi-split of VRF-systeem. Daarbij worden met één buitenunit verschillende binnenunits aan het werk gezet zonder dat daar extra werk bij komt voor u.

Eigenlijk hoort de vraag “Wanneer wilt u ze gebruiken” hier ook bij. Met airconditioning kunt u in de zomer uw woning koelen en in de winter verwarmt u uw kamers. Wilt u echter zo’n investering niet maken omdat u elk jaar maar tijdelijk een airco nodig heeft, dan kunt u misschien beter voor een mobiel model kiezen.

Waar te plaatsen?

Om de beste keuze te maken voor uw woning kunt u best al wat voordenken over hoeveel ruimtes nu een airco nodig hebben en waar u ze precies in die ruimte wil plaatsen. Laat dit niet over aan de installateur, want met de beste bedoelingen raden die nog steeds niet uw praktische of esthetische wensen.

Nu even naar buiten. Waar kan de buitenunit het best geplaatst worden? Denk eraan dat er geen blokkerende structuur in de weg mag staan, dat de unit voldoende ondersteund moet worden qua gewicht, en dat de plaats die u kiest groot genoeg moet zijn.

Hoe dichter de buitenunit bij de binnenunit(s), hoe efficiënter het systeem zal werken.

Hoe krachtig?

Een systeem in een kleinere kamer heeft niet evenveel kracht nodig als die in een grotere kamer (of een die meerdere kleine kamers bediend). In een kleine ruimte een te sterke unit installeren is dus eigenlijk weggegooid geld. Dit berekent u zo: Het koelvermogen van een airconditioning systeem wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Unit). Per 1 m³ gebruikt u ongeveer 140 BTU.

Bekijk dus de afmetingen van uw ruimtes en bereken zo de kracht van het systeem dat u nodig heeft. Ook een te zwakke installatie is niet goed, want die zal dan blijven koelen zonder de gewenste temperatuur te bereiken. U geeft meer geld uit aan uw energiefactuur zonder dat u krijgt wat u wilt.

Welke taken?

Moderne systemen kunnen veel meer dan alleen maar koelen en verwarmen. Er zijn nog verschillende secundaire functies zoals:

 • het regelen van de vochtigheidsgraad
 • het reinigen van de zuurstof,
 • of een slim systeem dat u tot in detail kunt plannen, zelfs vanaf uw telefoon.

Bedenk wel dat niet alle modellen al deze functies als mogelijkheid hebben. Informeer u dus goed over wat er allemaal mogelijk is met de modellen die de leverancier u aanbiedt.

Stilte?

In de ene kamer is een luider systeem een al wat groter probleem dan in de andere. In de woonkamer heeft maakt het niet zo veel uit, terwijl het in de slaapkamer wel erg storend kan zijn als u ‘s nachts probeert te slapen.

Bekijk daarom het dB (decibel) op een bepaald model. Tot 55 dB krijgt u de stilste airconditioning. Vanaf 55 dB is nog steeds stil, maar hoe hoger hoe luider natuurlijk.

 
Was this article helpful?

Related Articles